Türkiye Kamu Sen Başkanı Kahveci̇: “Sağlık çalışanları açlık sınırı ile yoksulluk sınırı arasında ücret alıyor”

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, sağlık çalışanlarının maaşlarındaki sıkıntının yıllardır giderilmediğini söyleyerek, “Ücret meselesinde yeni bir yaklaşıma ihtiyaç var. Yeni, sürdürülebilir, kalıcı, insanca yaşanabilecek bir ücrete kavuşturmamız lazım ki şu an da sağlık çalışanlarının kahir ekseriyeti açlık sınırı ile yoksulluk sınırı arasında bir ücret alıyor" dedi. 

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, 6. Dönem Toplu Sözleşme’de seyyanen zam ve refah payı konusundaki ısrarlarının karşılık bulmadığını belirterek, sağlık çalışanlarının açlık ve yoksulluk sınırı içinde yaşadığını söyledi. Kahveci, işçi ve memurlar arasındaki toplu sözleşmelerin farklılığı nedeniyle hastanelerde memur ve işçiler arasında ücret farkının kapandığını belirtti.

Kahveci’nin ANKA Haber Ajansı’na yaptığı değerlendirmeler şöyle:

“TALEPLERİMİZ KARŞILIK BULMAYINCA İMZA KISMINA KATILMADIK”

“6. Dönem Toplu Sözleşme 4 milyon kamu görevlisi, 2 milyon da emekliyi ilgilendiren bir süreçti. Bu süreci tamamladık. Hemen hemen aynı süreç de kamudaki işçilerin yaptığı toplu sözleşmelere denk geldi. İşin açıkçası, işçilere verilen ücret artışı ile memurlara ve emeklilere verilen ücret artışları arasında ciddi farklar var. Orada rakamların yüzde 27’lere kadar çıktığını Çalışma Bakanlığı paylaştı. Bu anlamda toplu sözleşme sürecinin son toplantısına kadar müzakereleri biz yürüttük. Taleplerimiz karşılık bulmayınca son imza kısmına katılmadık ve bu toplu sözleşmenin de yeterli olmadığını ve bunu da kabul etmemizin mümkün olmadığını ifade etmiştik.

“KAMUDA ÇALIŞAN İŞÇİLERLE SAĞLIK PERSONELİ ARASINDAKİ ÜCRET FARKI KAPANDI”

Buradan hareketle, kamu görevlilerine daha düşük, işçilere daha yüksek ücret artışı yaparsanız aradaki ücret dengesini bozarsınız. Bizim de aldığımız bilgiler çerçevesinde, kamuda çalışan işçilerle ebe, hemşire, sağlık memuru, idari görevde çalışanlar arasında ücret farkının kapandığı hemen hemen ücretlerin eşitlendiği noktasında. Biz işçilerin aldığı ücretlere fazla demiyoruz. Sağlık çalışanlarının aldıkları ücretlerde sıkıntılar var ki yıllardır dile getiriyoruz. İşçi sendikaları 2021-2022 yılının toplu sözleşmesini yaptı. Memurlar içinde 2022-2023 yılı için toplu sözleşmeler yapıldı. Burada çalışan ayrımı yapmaktan ziyade, emeğin karşılığını, insanların rahat yaşayabileceğini bir refah ücretine kavuşmasının çaba ve gayreti içinde olmalıyız.”

“ÜCRET KONUSUNDA YENİ BİR YAKLAŞIMA İHTİYAÇ VAR”

Kahveci, toplu sözleşme masasındaki seyyanen zam ve refah payı konusunda ısrar ettiklerini ancak karşılık bulmadığını ve döner sermayenin yanlış bir uygulama olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bu konudaki ısrarlı tutumumuzu devam ettireceğiz. Bu ücret meselesinde yeni bir yaklaşıma ihtiyaç var. Yeni, sürdürülebilir, kalıcı, insanca yaşanabilecek bir ücrete kavuşturmamız lazım ki şu an da sağlık çalışanlarının kahır ekseriyeti açlık sınırı ile yoksulluk sınırı arasında bir ücret alıyor. Oysaki biz çalışanların tamamını bu yoksulluk sınırının üzerine çıkarma mücadelesini veriyoruz.”

“TUTMAYAN ENFLASYON ÜZERİNDEN ÇALIŞANLARA ÜCRET ARTIŞI VERİYORSUNUZ”

Kahveci, açıklanan Orta Vadeli Plan’a ilişkin ise şunları söyledi:

“Bugüne kadar hedeflenen enflasyonun hiçbiri tutmadı ki. Dolayısıyla tutmayan bir enflasyon üzerinden çalışanlara ücret artışı veriyorsunuz. Enflasyon farkını biz 6 ay geriden alıyoruz. Zaten vergi diliminden de kayba uğruyorsunuz. Bu toplu sözleşmede, gerçekleşen enflasyon üzerinden mutlaka ücret artışı verilmesi gerektiğini söyledik ki şu anda gerçekleşen enflasyon yüzde 19. Yüzde 19’u verip refah payı ve seyyanen zam gündeme gelmiş olsaydı. biz şu anda gerçekleşen enflasyon kadar rakamın üzerine çıktık, çalışanların maaşlarını ücretlerini zamlarını arttırdık diyebilirdik.”

“REFAH PAYI VE SEYYANEN ZAM TALEBİMİZ İÇİN ÇAĞRI YAPACAĞIZ”

TBMM’de başlayacak olan bütçe görüşmelerinde taleplerini yenileyeceklerini söyleyen Kahveci, “Refah payı talebimizi ve seyyanen zam talebimizi hem sözleşmelilerin kadro meselesini hem de 3600 ek göstergenin bir an önce hayata geçirilmesi için çağrımızı yapacağız” dedi.

Türkiye Kamu Sen Başkanı Kahveci̇: “Sağlık çalışanları açlık sınırı ile yoksulluk sınırı arasında ücret alıyor”

Yorumlar kapalı.