Uzayın derinliklerinde toz halkası keşfedildi

James Webb Uzay Teleskobu, ağaç gövdelerinin içindeki halka desenlerine benzer şekilde zamanın geçişini izleyebilen iki yıldızın etrafında sıra dışı bir toz halkası yakaladı. Görüntü, bilim dünyasında büyük ses getirdi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa Uzay Ajansı ve NASA’nın (ABD Havacılık ve Uzay Ajansı) Jet Propulsion Laboratuvarı tarafından detaylandırılan görüntü dikkat çekti. NASA ve ESA’nın resmi siteleri üzerinden yayınlanan fotoğraf, ‘Wolf-Rayet 140’ olarak bilinen iki yıldızı çevreleyen toz parçacıklarından oluşan 17 eş merkezli halkanın bir modelini gösteriyor. JPL’ye göre, Wolf-Rayet yıldızlarının galaksimizde nadir olduğu düşünülüyor ve şimdiye kadar sadece 600 keşif yapıldı.

‘Toz halkaları da zamanın geçmişini gösteriyor’

Wolf-Rayet 140, yörüngesinin dairesel yerine ‘uzatılmış’ olan kendine özgü şekli nedeniyle, bu tür halka desenine sahip olduğu tespit edilen tek sistemdir. Her sekiz yılda bir, iki yıldız birbirine yaklaştığında meydana gelen ve yıldızların etrafında bir tür ‘parmak izi’ oluşturan bir reaksiyondan halka oluşur.

Avrupa Uzay Ajansı, “Her halka, iki yıldız birbirine yaklaştığında ve yıldız rüzgarları (uzaya üfledikleri gaz akışları) bir araya gelerek gazı sıkıştırıp toz oluşturduğunda oluşur. Yıldızların yörüngeleri onları yaklaşık sekiz yılda bir bir araya getiriyor; Bir ağacın gövdesinin halkaları gibi, toz halkaları da zamanın geçişini gösterir.” diye açıklıyor.

Uzayın derinliklerinde toz halkası keşfedildi

Yorumlar kapalı.