Uzman doktor açıkladı: Baş ağrınızın yeri ne anlama geliyor?

Stres, ekrana çok uzun süre bakmak ve yeterince uyuyamamak... Tüm bunlar ve çok daha fazlası baş ağrısına neden olabilir, ancak Doktor Ann Nainan artık ağrının yerinin, sorunun nedenini ortaya çıkarabileceğini söylüyor.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Baş ağrınızın yerinin, yaşadığınız sorunun nedenini ortaya çıkarabileceğini biliyor muydunuz?

Baş ağrısı zaman zaman önemsiz görünen ve ihmal edilen ufak tefek sorunlar sonunda ortaya çıkabileceği gibi son derece hayati problemlere de işaret edebilir.

Doktor Ann Nainan da baş ağrısının yerinin ne anlama geldiğini ve onu tedavi etmenin en iyi yolunu açıklıyor.

ALINDA HİSSEDİLEN AĞRI

Dr Nainan’a göre ekrana bakmak veya düşük ışıkta kitap okumak gözleri yorabilir ve alında ağrıya neden olabilir. Ekran molası vererek telefonu veya dizüstü bilgisayarı bir kenara bırakmak iyi gelebilir.

Dr Nainan, “Eğer göz yorgunluğundan kaynaklanan bir baş ağrısıysa, ekrana bakmak durumu daha da kötüleştirebilir ve bazı kişilerin düzenli aralıklarla mola vermesi gerekebilir” diyor.

Dr Nainan, parasetamol veya ibuprofen gibi karanlık bir odada mola vermenin de yardımcı olabileceğini söylüyor.

Ayrıca uzman isim alında hissedilen ağrının stres ve kaygı nedeniyle de yaşanabileceğine dikkat çekiyor.

AĞRI ŞAKAKLARDA İSE…

Dr Nainan’a göre şakak ağrılarının diş ağrısından migrene çok fazla nedeni olabilir.

Dr Nainan, “O bölgedeki damarların veya sinirlerin iltihabı olan yoğun baş ağrıları normalde başın yalnızca bir tarafını etkiler” diyor. Soğuk kompres, dinlenme ve parasetamolün yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Ancak aynı zamanda bu ağrının, o bölgede kan damarı veya sinir iltihabına da işaret edebileceğine dikkat çekiyor. Sinir iltihabı genellikle ateş ve görmede değişiklikler gibi diğer semptomları da tetikler. Bu durumlarda da mutlaka tıbbi yardım alınmalı.

BAŞIN ARKASINDAYSA

Tıpkı alında olduğu gibi başın arka kısmında hissedilen bir şeyin baskı yaptığını veya etrafının sıkıldığını hissediyorsanız bunun nedeni stres ve kaygının yanı sıra uyku sorunları ve kafein de olabilir.

Dr Nainan, boyun gerginliğinin de bu bölgede ağrıya neden olabileceğini söylüyor.

Ancak bazı durumlarda başın arkasındaki ağrı, kan damarı sızıntısı gibi daha kötü bir sorunun işareti olabilir. Dr Nainan, bu ağrıya ateş, ışığa duyarlılık, görme veya denge sorunları eşlik ettiğinde profesyonel bir yardım alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

SAĞ VEYA SOL TARAFTAYSA

Dr Nainan, yalnızca tek tarafı etkileyen bir baş ağrısının migren olabileceğini söylüyor. Bu ağrıya genellikle ışığa ve sese karşı duyarlılığın yanı sıra mide bulantısının da eşlik ettiğini söylüyor.

NHS’ye göre, migren ataklarından önce sıklıkla ortaya çıkan diğer semptomlar arasında çok esneme, belirli yiyeceklere aşırı istek duyma ve daha fazla idrara çıkma yer alıyor.

Migren ağrıları iki saatten üç güne kadar sürebilir.

Dr Nainan, çok nadiren, kafatasının bir tarafında yoğunlaşan baş ağrısının beyin tümörünün işareti olabileceğini de söylüyor. Ancak Cancer Research UK’e göre bu duruma genellikle başka semptomlar da eşlik ediyor.

AĞRI GÖZLERİN ARKASINDAYSA

Dr Nainan, ağrı gözlerin arkasından geliyormuş gibi hissediliyorsa sinüzit belirtisi olabileceğini öne sürüyor. Bu ağrı özellikle sonbahar ve kış aylarında çok daha yaygın görülüyor.

Sinüsler elmacık kemiklerinin ve alnın hemen arkasında yer alan küçük, hava dolu boşluklardır.

NHS’ye göre sinüzit belirtileri arasında baş ağrısı, burun tıkanıklığı, gözlerde ve alında ağrı ve yüksek ateş yer alıyor.

Ancak Dr Nainan, bu baş ağrısına görmede bazı sorunlar, çift görme veya gözünüzü hareket ettirdiğinizde ağrı da eşlik ediyorsa bunun bir göz hastalığının habercisi olabileceği konusunda uyarıyor.

Tüm bunların yanında baş ağrısı vücudun diğer bölgelerindeki gerginliklerden de kaynaklanabilir. Dr Nainan şunları söyledi: “Birçok insanda gerginlik oluyor, bazen baş ağrıları ve yüz ağrıları vücudun diğer bölgelerinden de yansıyabiliyor. Örneğin boyun…

Ayrıca Nainan, baş ağrısının altı saat içinde geçmeye başlaması gerektiğini ve ağrının geçmemesi veya kötüleşmesi halinde tıbbi yardım almanın gerektiğini ekliyor.

Uzman doktor açıkladı: Baş ağrınızın yeri ne anlama geliyor?

Yorumlar kapalı.