Validebağ Gönülleri, Validebağ Korusu’ndaki toplanmayan çöpleri Üsküdar Belediyesi’nin önüne getirdi

Birinci derece tarihi sit alanı olan Validebağ Korusu’nda AKP’li Üsküdar Belediyesi’nde tarafından toplanmayan çöpleri Validebağ Gönüllüleri topladı. Topladıkları çöpleri belediye binasının önüne getiren yurttaşlar basın açıklaması yaptı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçtiğimiz haftalarda Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen tarafından rant ve talana açılma çalışmalarıyla gündeme gelen Validebağ Korusu’nda bu sefer de belediye tarafından toplanmayan ve biriken çöpler gündem oldu.

Validebağ Gönüllüleri dün koruda toplanan çöpleri bugün Üsküdar Belediyesi’nin önüne getirdi. Belediyenin çöp toplama işini yapmadığından şikayetçi olan gönüllüler Başkan Hilmi Türkmen’e neden işini yapmadığını sordu.

“GÖREVİNİZİ NEDEN YAPMADINIZ?”

Yapılan basın açıklamasında, “5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14. maddesi gereğince, sorumluluk alanınız içerisinde bulunan Validebağ Korusu’ndaki çöpleri toplamak Belediyenizin asli görevlerinden biridir. Bu görevinizi şimdiye kadar neden yapmadınız?” diye soruldu.

Validebağ Gönülleri, Validebağ Korusu'ndaki toplanmayan çöpleri Üsküdar Belediyesi'nin önüne getirdi

Belediye tarafından yapılmak istenen projelerin gerekçeleri olarak korudaki ağaçların bakımsız olduğu, korunun çöplerle dolu olduğu ve köpeklerin insanlara saldırdığı öne sürülürken, Validebağ Gönüllüleri tarafından da “Belediyenizin yapmakla yükümlü olduğu korumuzun sakini ve can dostlarımız olan kedi ve köpeklerin aşılama ve kısırlaştırma işlemlerini neden yapmadınız? Bakımını yapmakla yükümlü olduğunuz ağaçların bakımını ve gençleştirme işlemlerini yıllardır neden yapmadınız?” soruları soruldu.

Validebağ Korusu’nun mezberelik haline getirilemeyeceğinin belirtildiği basın açıklamasının tamamı şu şekilde:

Validebağ Korusu, yaklaşık 354 dönüm büyüklüğü ile Anadolu yakasının en geniş yeşil alanı olmasının yanı sıra aynı zamanda 1. derece  Doğal ve Tarihi SİT alanıdır.  Koru’nun mülkiyeti Hazine’ye ait olmakla birlikte   bir kısmı Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsis edilmiştir.

2020 Mart ayında da Validebağ Korusu’nun yaklaşık ¾’lük bölümü, bakım ve düzenleme yapılması amacıyla iki yıllığına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edildi.

Koru, 71 tanesi anıt ağaç ve korumaya değer yaşlı ağaç olmak üzere yaklaşık 101 adet ağaç, ağaççık ve çalı türü, 200 küsur kadar da otsu, yumrulu ve soğanlı bitki türü olmak üzere 7000 kadar bitki varlığını ile zengin bir ekosisteme sahiptir.

Korudaki bu biyoçeşitlilik doğal gürültü engelleyicisi olmanın yanı sıra karbon ve toz tutarak da soluduğumuz havayı temizleyerek kentimizin akciğeri görevini de görmektedir. Ayrıca doğal kent kliması özelliği ile de kent ekolojisinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır.

485 KUŞ TÜRÜNÜN 3’TE 1’İNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Korunun bitki örtüsündeki bu çeşitlilik koruda yaşayan hayvan türlerinde de gözükmektedir. İstanbul göçmen kuşların göç yolları üzerindedir. Başta leylekler olmak üzere birçok göçmen kuş koruyu konaklama dinlenme alanı olarak kullanmaktadır. Validebağ Korusu’nda 2016 yılı itibariyle gözlemlenen kuş türü sayısı yerli, yerlileşmiş göçmen ve göçmen kuşlar olmak üzere 123 dür. Türkiye’de 2021 yılı itibarıyla gözlemlenmiş kuş türü sayısı 485 olduğu dikkate alınırsa bunun 1/4’ü korumuzda gözlemlenebiliyor olduğunu söyleyebiliriz.

Koruda kuşlardan sonra en çok çeşitlilik kelebeklerde gözlemlenmiştir. Gözlemlenen kelebek türü sayısı 2020 itibarıyla 30 dur. Koru aynı zamanda kedi ve köpek gibi sokak hayvanlarının yanında, yabani  hayvan (kaplumbağa, sincap, kirpi, yılan, kertenkele gibi) ve  yabani bitkilerin oluşturduğu bir yaban hayatına da ev sahipliği yapmaktadır.

2006 YILINDAN BERİ RANT VE TALAN ÇALIŞMALARI

Kent ekolojisinin önemli bir parçası olan Validebağ Korusu, İstanbul koruları içerisinde büyük oranda doğal halini koruyabilmiş son korudur. Özenle bakımı yapılarak korunması gerekirken maalesef Üsküdar Belediyesi tarafından RANTA ve TALANA açma girişimleri 2006 yılından beri değişik adlarla aralıksız olarak sürmektedir.

Önce Çılgın Proje (Hyde Park), sonra Kent Ormanı daha sonra da Millet Bahçesi projeleri gündeme geldi. Şimdi de “Koru Düzenlemesi ve Rehabilitasyon” adı altında yeniden MİLLET BAHÇESİ projesi uygulanmak istenmektedir.

2018 yılında gündeme getirilen millet bahçesi projesine karşı açtığımız dava henüz sonuçlanmamıştır. Son günlerde VALİDEBAĞ’DA KATLİAMA HAZIRLIK olarak basında yer alan ve 22 Nisan 2021 tarihinde açıklanan davanın bilirkişi raporunda bilim insanları tarafından da korudaki tehlikeler tespit edilmiştir.

Raporda; “Validebağ Korusu Millet Bahçesi Peyzaj Projesi dahilinde, koruda yer alan flora ve faunanın birbirinden ayrılmaz önemli habitat parçası oldukları ve ekosistem açısından bir zincir teşkil ettikleri, hazırlanan proje kapsamındaki fiili müdahalelerin söz konusu zincirin tahrip olmasına etki edeceği ve Koru özelliğinin yitirilmesine ve çöküşüne giden bir sürecin başlangıcı olabileceği endişesi oluşmuş olup ekosistemin devamlılığı bakımından dava konusu projenin UYGULANMAMASININ yerinde olacağı kanaatine varılmıştır.”

BİLİMİN REDDETTİĞİ BİR PROJE

Üsküdar Belediyesi dava konusu olan Millet Bahçesi projesinin adını “Validebağ Korusu  Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi” olarak değiştirerek yapmayı düşündüğü uygulamaları kamuoyuna şu şekilde duyurdu:

“500 Araçlık Otopark, Festival Alanı, Açık Hava Sineması, Çim Anfi, Yoga-Plates  Alanı, İzci Eğitim Alanı, Köpek Gezdirme Alanları, Yürüyüş Yolları, Koşu ve Bisiklet Parkuru, Piknik Alanları, Meyve Bahçeleri”

Masum birer düzenleme olarak sunulan ancak inşai faaliyet gerektiren bu işlerin yapılması  Validebağ Korusu’nun ekosisteminin ve biyolojik çeşitliliğinin devamı için önemli bir tehdit oluşturmakta, Koru’yu  doğal sit alanı olmaktan çıkaracak yapay bir parka dönüştürerek koru olma özelliğini de yok etme tehlikesi taşımaktadır.

Havza halkı, Validebağ Korusu’nun bu ve benzeri projelerle bozulmasına karşı olduğunu  yaklaşık 200.000 adet imza vererek göstermiştir.

Halkın istemediği ve bilimin reddettiği bir projeyi zorla YAPAMAZSINIZ.

Üsküdar belediyesi, bu projeleri yapma gerekçesi olarak da kamuoyuna sürekli korudaki ağaçların bakımsız olduğu, korunun çöplerle dolu olduğu ve korumuzun sakini olan köpeklerin insanlara saldırdığını söylemektedir.

Validebağ Gönülleri, Validebağ Korusu'ndaki toplanmayan çöpleri Üsküdar Belediyesi'nin önüne getirdi

BELEDİYE BAŞKANI TÜRKMEN’E SORU

Bizler de Üsküdar Belediye başkanı Hilmi Türkmen’e soruyoruz;

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14. maddesi gereğince, sorumluluk alanınız içerisinde bulunan Validebağ Korusu’ndaki çöpleri toplamak Belediyenizin asli görevlerinden biridir.

Bu görevinizi şimdiye kadar neden yapmadınız?

Belediyenizin yapmakla yükümlü olduğu korumuzun sakini ve can dostlarımız olan kedi ve köpeklerin aşılama ve kısırlaştırma işlemlerini neden yapmadınız?

Bakımını yapmakla yükümlü olduğunuz ağaçların bakımını ve gençleştirme işlemlerini yıllardır neden yapmadınız? 

Yıllardır bakımsız bırakarak kurumaya terk ettiğiniz yıllanmış korumaya değer ağaçları ve anıt ağaçları “bakım” adı altında hangi karara istinaden keserek katliam yaptığınızı da unutmadık.

Şimdi de bakım ve rehabilitasyon adı altında korunun tam kalbinde yer alan top sahası alanına 500 araçlık otopark yapacağınızı söylüyorsunuz…

“BELEDİYE GÖREVİNİ YAPMIYOR”

Bugün, burada Üsküdar Belediyesi asli görevi olan Koru’da çöp toplama işini yapmadığından, biz Validebağ Korusu’na gönül verenler; Koruda’ki çöpleri toplayarak Üsküdar Belediyesi önüne getirdik. Üsküdar’ın her yerini boy boy ‘TEMİZ ÜSKÜDAR’ afişleri ile donatan Üsküdar Belediyesi, iş Validebağ Korusu’na gelince neden temizlik ve bakım görevini yapmayı unutmaktadır!

Validebağ Korusu’nu mezbelelik hale getirilerek yok edilmesine izin vermeyeceğiz!

Üsküdar Belediyesi’ne buradan tekrar sesleniyoruz…

Bu rant projesinden vazgeçiniz, asli görevleriniz olan çöp toplama, ağaç bakımı ve gençleştirme  işlerini yapınız, Korudaki kedi ve köpeklerin aşılama ve kısırlaştırma işlemlerini yapınız.

Validebağ ne park ne de bahçedir! Korudur Koru olarak kalacak!

Validebağ Gönülleri, Validebağ Korusu’ndaki toplanmayan çöpleri Üsküdar Belediyesi’nin önüne getirdi

Yorumlar kapalı.