Veteriner Hekimler Odası Açıkladı: Kediden insana koronavirüs bulaşır mı?

İstanbul Veteriner Hekimler Odası, sosyal medyada kedilerden insana koronavirüs bulaştığına dair yayılan dedikodular üzerine harekete geçti. Veterinerler, kedilerden insanlara koronavirüs bulaşmadığının altını çizdi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin’de 490’dan fazla insanın hayatını kaybettiği salgın tüm dünyada panik yaratırken, salgına neden olan yeni tip koronavirüs Türkiye’de de tedirginlik yaratmaya devam ediyor. Koronavirüs ile ilgili her gün farklı iddalar ortaya atılırken, en çok sorulan sorulardan biri de ‘Kediden insana koronavirüs bulaşır mı?’ oluyor. özellikle sosyal medyada yapılan çok sayıda paylaşım kafaları karıştırıyor.

Bu görüşlerin birçoğunun somut verilere dayanmadığını belirten İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO), ‘Kediden insana koronavirüs bulaşır mı?’ bu soruya açıklık getirdi.

Bilgi kirliliği kedileri ve evcil hayvanları tehdit ediyor

Sosyal medyada kedilerden insanlara koronavirus bulaştığı iddialarının dolaştığına dikkat çekilen açıklamada, bu tür paylaşımların bilgi kirliğine yol açtığı, belki de hayvanların sokağa atılmasına neden olduğu vurgulandı. Vatandaşlardan gelen çok sayıda soru nedeniyle konunun uzmanı ve İVHO Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz şu bilgileri verdi:

“Koronaviruslar, Coronaviridae ailesinde yer alan RNA’lı virüslerdir. Genetik değişime yatkındırlar. Bu virüsler, hayvanlarda birçok türde ve insanlarda infeksiyonlara neden olmaktadır. Her hayvan türüne ve insana (Örneğin yarasa, Feline, bovine, avian, human gibi) özgü koronaviruslar mevcuttur. Bunlar genetik değişim sonucu bir türden diğerine adaptasyon yeteneği kazanarak infeksiyon oluşturma yeteneği kazanabilirler. Örneğin yarasadaki SARS-Coronaviruslar değişime uğrayarak (yeni tip SARS-Coronavirus) insanlarda infeksiyon oluşturabilir. Çin’de şu anda yaşanan salgın bu duruma örnektir.

Günümüzde hayvanlardan insanlara geçebilen koronaviruslar SARS ve MERS koronaviruslardır. SARS-koronavirus çivetlerden ve yarasalardan, MERS-koronavirus ise develerden bulaşabilmektedir. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı’nda sığır, kedi ve kuş koronavirusları ile soyağacı (filogenetik) çalışmaları yapılmış ve bu virüslerin genetik olarak insan koronaviruslarından farklı olduğu görülmüştür. Mevcut verilere göre, kediler de dahil evcil hayvanlardaki koronaviruslar genellikle insana bulaşmamaktadır.

Veteriner Hekimler Odası Açıkladı: Kediden insana koronavirüs bulaşır mı?

Yorumlar kapalı.