Yangın bölgesindeki yurttaşlar: “Resmen kaderimize terk edildik”

Muğlalılar traktörlerle, su tankerleriyle, ellerinde kova, tırmık ve küreklerle yangından yangına koşuyor. Günlerdir çağrısı yapılan hava desteği geç gelirken bölgede yaşayan yurttaşlar, “Resmen kaderimize terk edildik” diyor.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Muğla’da 8 gündür süren orman yangınları kenti adeta küle döndürdü. Marmaris, Köyceğiz, Milas, Kavaklıdere, Menteşe ve Bodrum ilçelerinde küçüklü-büyüklü yangınlar devam ediyor. Günlerdir çağrısı yapılan havadan destek ise ancak 7’nci günde geldi.

Halk da ormanlarda yaşayan binlerce canlı da kaderine terk edildi. Yangın bölgelerinde yaşayan ve çalışan yurttaşlar, hem kendi imkânlarıyla alevleri söndürmeye çalışıyor hem de canlıları tahliye etmeye çalışıyor.

EVLER DE YANDI KOVANLAR DA

BirGün’den Berkay Sağol ve Aycan Karadağ’ın haberine göre, Marmaris’te Armutalan’da başlayan yangın kentteki orman alanlarının yüzde 70’ini yok etmiş durumda. Ayrıca çam balının başkenti olarak bilenen ve bu yıl coğrafi işaretlemeyi alan Marmaris’te çam balı üreten köyler de alevlere teslim oldu.

Marmaris Osmaniye köyünde yangın kontrol altına alındı. Köyde yaşayan çam balı üreticisi 75 yaşındaki Gülfer Yüce’nin hem evi hem de bal ürettiği kovanları yandı. Yüce, “Yangın öğle saatlerinde başladı ve rüzgârın etkisiyle köyümüze kadar geldi. Köyün karşısındaki ormanlar yandı. Biz yolun karşısında kahvehaneye kaçtık. Bizim evimizin olduğu yere yangın gürledi geldi. Yangının köyümüzdeki etkisi arttı ve benim evim yandı. Ağacımız, evimiz, taşımız vardı. Etrafımızda hiçbir şey kalmadı” diye konuştu.

Yangının devam ettiği Turgutköy’de yaşayan Erol Aksakal ise şunları anlattı: “Köye yangın dalgası, komşu köyler Bayır ve Orhaniye tarafından geldi. Oralara da Osmaniye-İçmeler güzergâhından geldi. Bunlar tamamen rüzgârın yön değiştirmesiyle sirayet eden yangınlar. Hava müdahalesi son derece yetersiz. Helikopter sadece alevi durdurabiliyor, dip yangını durdurması mümkün değil. Karadan hortum veya personel yetişmediği için o bölgeyi yeterli derecede söndüremiyor. Dolayısıyla akşama doğru, rüzgârın artmasıyla aynı yangın ve aynı dumanlar devam ediyor.”

Aksakal, şöyle devam etti: “Turgut, Selimiye ve Bayır yönünün göbeğindeyiz. Yangın, buradan aşağı indi. Turgut’un Şelale bölgesi yandı. Kelebek bölgesi yandı. Köyün en üst evine yaklaşık yüz metre ötedeki orman yandı, söndürüldü. Köyün içerisine yangın ulaşmadı. Hava koşulları ters giderse ya da rüzgâr tersten alırsa, söndürme çalışmaları havadan ve karadan etkili bir şekilde yapılmazsa, yangın birkaç hafta hatta aylarca sürebilir. Çünkü yangın hiç bitmiyor, sürekli devam ediyor.”

BİR HELİKOPTER BİLE GÖRMEDİK

Milas’ta da birçok noktada yangınlar devam ediyor. Alevlerin termik santrala varması korkuyu daha da büyütüyor. Öte yandan bölgede su, elektrik yok. Yurttaşlar hiçbir desteğin gelmemesinden şikâyetçi.

Türkevleri’nde yaşayan Ali Ateş, yangının bu bölgede kendi kendine sönmesini bekledikleri ifade etti. Ateş, “Mücadele var ama karadan, çok yetersiz. Bizim yaptığımız şeylerle bu yangın sönecek gibi değil. Havadan müdahale yapacak ne uçak ne helikopter var şu an bölgede. Yerleşim alanlarında can kaybı olmasın diye uğraşıyoruz öncelikli olarak. Arazi elverişli olamadığı için havadan destek zorunlu durumda. Bir saattir buradayız, bir tane bile helikopter görmedik. Bölge gözlerimizin önünde gidiyor resmen” diye konuştu.

SU YOK, ELEKTRİK YOK, KÖTÜ DURUMDAYIZ

Çökertme’de pansiyon ve market işletmeciliği yapan Sevgi Günya da, “Müşteriler dumanı görünce kendileri her yeri boşalttılar zaten. Son ana kadar beklediler ama hiçbir yardım gelmedi. Biz kendi çabalarımızla uğraştık ve yangını söndürdük. Pansiyonun yakınındaki ağaçları kestik, alevlerin buraya sıçramasını önlemek için. 2 gündür nöbet tutuyoruz alevler tekrar başlamasın, yayılmasın diye. Su yok, elektrik yok, çok kötü durumdayız” dedi.

Yangın bölgesindeki yurttaşlar: “Resmen kaderimize terk edildik”

Yorumlar kapalı.