Yaşanılan binanın deprem riski nasıl öğrenilir? Deprem çantasında olması gerekenler…

Deprem anı her ne kadar en çok tereddüt edilen anlardan biri olarak hatırlansa da kimisi için de tecrübe edici olayların yaşandığı bir an olarak kalabilir. Ayrıca yaşanılan binanın deprem riskini nasıl öğreneceğiz sorusu oldukça önemlidir. Yaşadığımız binalar da deprem sırasında oldukça önem arz ediyor. Peki, deprem çantasında neler olması gerekir? Yaşanılan binanın deprem riski nasıl öğrenilir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Deprem çantası içindekiler listesi, ülkemizde yaşanan depremlerin ardından pek çok vatandaşın gündem konusu oluyor. Deprem anında çantada olması gerekenlerin önemini sık sık hatırlatan AFAD, deprem çantasının kurtarıcı niteliğinin de altını çiziyor. Deprem çantası nasıl hazırlanır noktasında uzmanların önerilerini dikkate almak, depreme karşı hazırlıklı olmak için önem arz ediyor.

DEPREM ÇANTASI NASIL HAZIRLANIR?

Deprem çantası hazırlamak kadar, “Deprem çantası nasıl olmalı?” sorusunun cevabı da oldukça önemlidir. Şimdi, deprem çantası hazırlarken dikkat etmeniz gerekenleri sıralayalım.

Hazırladığınız deprem çantası ağır olmamalı, kolaylıkla taşınabilir olmalıdır.

Deprem çantasını kolaylıkla ulaşacağınız bir yerde saklamanız çok önemlidir. Acil durumda kolaylıkla ulaşamayacağınız bir deprem çantası amaca uygun değildir.

Deprem çantasını tüm aileniz için değil, kişisel ihtiyaçlarınız doğrultusunda hazırlamalısınız. Ayrıca evcil hayvanınız varsa onun ihtiyaçlarına da küçük bir çantada yer vermeyi unutmamalısınız.

Deprem çantanızı mevsim şartlarına uygun olacak şekilde belirli dönemlerde yenilemeyi unutmamalısınız.

Yiyeceklerin ve içeceklerin son kullanma tarihleri konusunda dikkatli olmalısınız. Son kullanma tarihleri yakın olan ürünleri tüketebilir ve yerlerine yenilerini koyabilirsiniz.

Evin yanı sıra iş yeriniz ve otomobilinizde de deprem çantası bulundurmanızda fayda var.

Yaşanılan binanın deprem riski nasıl öğrenilir? Deprem çantasında olması gerekenler...

DEPREM ÇANTASINDA NELER OLUR? DEPREM ÇANTASINDA OLMASI GEREKENLER NELERDİR?

Deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayacağınız bir Afet ve Acil Durum Çantası sizin ve sevdiklerinizin hayatını kurtarabilir.

Acil durum çantası olarak da bilinen deprem çantasının ne kadar önemli olduğundan bahsettik. Peki, ihtiyacınız olan farklı kategorilerden malzemelerin bulunduğu bir afet ve acil durum çantasının içerisinde neler olmalı?

İşte, deprem çantasının içerisinde olması gerekenler:

  • En az 72 saat yetebilecek miktarda su
  • En az 72 saat yetebilecek bozulmayan yiyecekler (konserve, bisküvi vb.)
  • İlk yardım çantası
  • Çadır
  • Battaniye
  • Uyku tulumu
  • Yedek pilleri ile beraber kullanışlı bir el feneri
  • Telefonunuzun şarj aleti (taşınabilir ve kablolu)
  • Mevsim şartlarına uygun giysiler (şapka, çorap, yağmurluk, kazak vb.)
  • Bir miktar para
  • Kullandığınız ilaçlar
  • Battaniye
  • Kalem ve kağıt
  • Çok amaçlı çakı
  • Çakmak
  • Önemli telefon numaralarının ve iletişime geçilecek kişilerin bilgilerinin bulunduğu defter ya da dosya
  • Islak mendil, tuvalet kağıdı, tuvalet atıkları için poşet gibi hijyen ürünleri ve dezenfektan ürünler

Yaşanılan binanın deprem riski nasıl öğrenilir? Deprem çantasında olması gerekenler...

BİNA DEPREM RİSKİ NASIL SORGULANIR?

Herkes deprem gerçekleşirken evinin sağlam olduğunu düşünür. Fakat genelde bu binalar oldukça çürük binalardır. Binanızın sağlam olup olmadığını internet üzerindeki uygulamalardan öğrenebilirsiniz. Ayrıca yapmanız gereken birkaç şey daha var. Bunu öğrenmenin en iyi yolu depremi tecrübelenmek değil, tecrübelenenler dahil birçok kişiden ve siteden yardım almaktır. Örneğin aslında birçok uygulama sayesinde bu yapılabilir ve bilgi sahibi olunabilir. Yapılmaması gereken şeylerden en önemlisi cep telefonlarına, tablete hatta kısacası elektronik aletlere ve sosyal medyaya bakmamaktır.

Yaşanılan binanın deprem riski nasıl öğrenilir? Deprem çantasında olması gerekenler...

Bu yapıldığı takdirde ev çökmeye yüz tutmuş olsa bile bir şekilde hasar görmeden çıkmak epey zor olacaktır. Bunun için herkesin bilinçlenmesi gerekir. İkinci olarak ise sabitlenmeyen eşyalardan uzak durulmalıdır. Aksi takdirde geri dönüşü olmayan hasar alımı mümkün olabilir. Üçüncü ve son olarak ise merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmaması. Çünkü epey riskli olan bu bölgeler deprem anında çökebilir.

Yaşanılan binanın deprem riski nasıl öğrenilir? Deprem çantasında olması gerekenler…

Yorumlar kapalı.