Yeni Zelanda açıklarında 7.3’lük deprem!

Yeni Zelanda açıklarında 7.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu’nun (USGS) geçtiği son dakika bilgisine göre; saat 16.27’de Yeni Zelanda açıklarında 7.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

YİNE PASİFİK ATEŞ ÇEMBERİ

10 kilometre derinlikte olduğu öğrenilen depremin, Pasifik Ateş Çemberi’nde gerçekleştiği öğrenildi.

DÜNYADAKİ DEPREMLERİN YÜZDE 90’I BU BÖLGEDE GERÇEKLEŞİYOR

Dünyadaki tüm depremlerin yüzde 90’ı, büyük depremlerin ise yaklaşık yüzde 80’i “ateş çemberi” olarak adlandırılan Pasifik Deprem Kuşağında meydana geliyor. Tektonik depremler, deprem çeşitleri arasında dünya üzerinde gerçekleşen sarsıntıların tamamına yakınını oluşturuyor.

Mart ayının ilk haftası, deprem bilincinin oluşturulması ve bu felakete karşı hazırlıklı olunması amacıyla Türkiye’de çeşitli etkinliklerle “Deprem Haftası” olarak kutlanıyor.

Depremler, oluşumlarına göre tektonik, volkanik ve çöküntü olmak üzere toplam üç kategoriye ayrılırken, tektonik sarsıntılar, şiddet ve büyüklük bakımından en yıkıcı deprem çeşidi olarak öne çıkıyor.

TEKTONİK DEPREMLER

Yer kabuğunda fay adı verilen kırıklarda meydana gelen hareketler, dünya genelinde gerçekleşen depremlerin tamamına yakınını oluşturuyor.

Yer kabuğundaki kırılmalar nedeniyle ani ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yer yüzeyini sarsması yoluyla meydana gelen depremler, yer kabuğunu oluşturan yaklaşık bir düzine irili ufaklı levha sınırında oluşuyor.

Dünyadaki en yoğun tektonik deprem kuşağını, büyük depremlerin yaklaşık yüzde 80’inin meydana geldiği Pasifik Deprem Kuşağı oluşturuyor.

ŞİLİ’DEN YENİ ZELANDA’YA KADAR UZANIYOR

Aktif volkanların yüzde 75’inin de bulunduğu, Büyük Okyanus Havzası’nı çevreleyen deprem kuşağı, “Pasifik Ateş Çemberi” olarak biliniyor. Bu kuşak, Büyük Okyanus’un Asya ve Amerika kıtalarına komşu olan levha sınırlarını temsil ediyor.

Yaklaşık 40 bin kilometre uzunluğundaki kuşak, Şili’den kuzeye doğru Güney Amerika kıyıları, Orta Amerika, Meksika, ABD’nin batı kıyıları ve Alaska’nın güneyinden Aleut Adaları, Japonya, Filipinler, Yeni Gine, Güney Pasifik Adaları ve Yeni Zelanda’ya kadar uzanıyor.

İkinci büyük deprem kuşağı, Endonezya’dan başlayarak Himalayalar ve Akdeniz üzerinden Atlas Okyanusu’na kadar uzanıyor ve Alp-Himalaya Deprem Kuşağı adıyla biliniyor. Türkiye’nin büyük bir bölümü bu deprem kuşağında yer alıyor.

Küresel Deprem Tehlikesi Değerlendirme Programı’nın (GSHAP) deprem haritasına göre, Asya ve Amerika yeryüzündeki tüm depremlerin yüzde 90’ına yakınının meydana geldiği Pasifik Ateş Çemberi’nde yer alıyor.

Yeni Zelanda açıklarında 7.3’lük deprem!

Yorumlar kapalı.