1. Haberler
  2. Dünya
  3. Yürüyüşe çıkan kadın 900 yıllık hazine buldu! ‘Büyük ikramiyeye eşdeğer…’

Yürüyüşe çıkan kadın 900 yıllık hazine buldu! ‘Büyük ikramiyeye eşdeğer…’

Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'ta yürüyüşe çıkan bir kadın, kazara 900 yıl öncesine ait 2 bin 150'den fazla gümüş sikkeden oluşan bir hazine buldu.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Prag’daki Çek Cumhuriyeti Bilimler Akademisi’nden arkeolog Filip Velímsky, konuya ilişkin açıklamasında bunun, “büyük ikramiyeyi kazanmaya eşdeğer” bir keşif olduğunu söyledi.

Velímsky, gümüş sikke zulasının “çok büyük bir meblağı” temsil ettiğini ve bunun, “sıradan bir insan için hayal bile edilemeyecek bir meblağ” olduğunu belirtti.

Uzmanlar bu keşfin, “son on yılın en büyük buluntularından biri” olduğu konusunda hemfikir.

Onları keşfeden şanslı gezgin, ödül olarak hazinenin toplam değerinin yaklaşık yüzde 10’unu alacak.

Bilim insanlarının ise aklında başka bir soru var: Böylesi değerli bir hazine kime ait ve 900 yıl boyunca nasıl saklı kalmış olabilir?

Yürüyüşe çıkan kadın 900 yıllık hazine buldu! 'Büyük ikramiyeye eşdeğer...'

BULUNAN EN BÜYÜK KOLEKSİYON

Çek Gümüş Müzesi ve Çek Cumhuriyeti Bilimler Akademisi Prag Arkeoloji Enstitüsü’ndeki uzmanların bu konuda birkaç teorisi var:

Uzmanlar bu hazinenin, askerlerin maaşları için kullanılmış olabileceğini, hatta bir tür savaş ganimeti olabileceğini öne sürüyor.

Tarihçilere göre bu yaklaşım oldukça mantıklı. Zira bin yıl kadar geriye, sikkelerin basıldığı döneme gittiğinizde kendinizi, ‘Premysl’ hanedanının çalkantılı dönemlerinde bulmanız olası.

Öyle ki; meşhur “Dindar” Boleslav’ın öldüğü 999 yılı ile I. Otakar’ın Bohemya’yı resmen bir krallık olarak kurduğu 12. yüzyılın sonu arasında Prag, bitmek bilmeyen taht kavgalarının merkez üssüydü.

Yürüyüşe çıkan kadın 900 yıllık hazine buldu! ‘Büyük ikramiyeye eşdeğer…’
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.