Yüzde 59’u maden ruhsatlı Muğla’yı bin 449 parçaya bölmüşler!

Madencilik faaliyetlerine ilişkin ikinci raporunu hazırlayan TEMA, Muğla’nın yüzde 59’unun, ormanlık alanların ise yüzde 65’inin madenlere ruhsatlı olduğunu açıkladı. Muğla’nın bin 449 maden ruhsatına bölündüğünü belirten TEMA, madencilikten korunan alanlarının yasalarla korunması gerektiğine dikkat çekti.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zengin canlı tür çeşitliliği, iklimi, doğal güzellikleri, binlerce yıllık tarihi geçmişi ve eşsiz koyları ile ülkenin en önemli doğa, kültür ve turizm alanlarından biri olan Muğla’nın yüzde 59’u madenlere ruhsatlı. Ayrıca önemli bir tarım merkezi olan Muğla ve yakın çevresi madenler nedeniyle tehdit altında.

Temmuz ayında Kazdağları’na ilişkin raporunu paylaşan TEMA Vakfı, Muğla özelinde yaptığı çalışmayı da kamuoyuyla paylaştı. TEMA Vakfı’nın hazırladığı rapora göre, Muğla bin 449 maden ruhsatına bölünmüş durumda.

Yüzde 59’u maden ruhsatlı Muğla’yı bin 449 parçaya bölmüşler!

TÜM KORUMA STATÜLERİ YOK SAYILDI

Maden Kanunu’nda bugüne kadar yapılan değişikliklerin; ülkemnin doğa alanlarını, tarım alanlarını, meralarını ve kültür miraslarını madencilik faaliyetine açtığına dikkat çeken TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç; “Mevcut Maden Kanunu’nda yapılan değişiklikler, tüm koruma statülerini yok var sayarak; yaşam alanlarımızı da binlerce maden ruhsatı ile karşı karşıya bırakıyor. Bugün maalesef ülkemizde doğa koruma alanı, tarım alanı ya da içme suyu havzası kanunlarla korunmamaktadır. Halbuki, ülkemizde kanunlarla madencilik faaliyetlerinden korunan alanlar oluşturmamız gerekiyor. Aksi halde madencilik faaliyetleri Çanakkale’de olduğu gibi Muğla’nın da ormanlarını, tarım alanlarını, meralarını, şehrin kültürünü ve turizmi tehdit etmeye devam edecek. Yetkilileri Muğla ve tüm illerimiz için madencilik faaliyetlerine karar verirken; doğal varlıklarımızı, tarımımızı ve su varlıklarımızı göz önünde bulundurmaya ve bu tarihi sorumluluğu hep birlikte almaya davet ediyoruz” dedi.

Yüzde 59’u maden ruhsatlı Muğla’yı bin 449 parçaya bölmüşler!

Muğla ve yakın çevresinde madencilik çalışmasının ilk bulguları şu şekilde:

*Muğla ve çevresinin yüzde 59’u madenler için ruhsatlandırılmıştır.
*Muğla ve çevresi orman alanlarının yüzde 65’i madenler için ruhsatlandırılmıştır.
*Muğla ve çevresinde bulunan uluslarası koruma kriterlerine göre belirlenen ve nadir flora ve fauna barındıran, *Dünya ölçeğinde önemli ekosistemler olan Önemli Doğa Alanlarının yüzde 65’i madenler için ruhsatladırılmıştır.
*Muğla ve çevre tarım alanlarının yüzde 48’i madenler için ruhsatlandırılmıştır.
*Muğla ve çevresinde nadir canlı tür çeşitliliği, doğal ve kültürel özellikleri ile tabiatı koruma alanı, milli park gibi statülerle koruma altına alınmış alanların yüzde 55’i madenlere ruhsatlandırılmıştır.
*Türkiye’nin en yaşlı karaçam ormanı (250-700 yaş) ve eşsiz yaban hayatı ile mutlak koruma statüsüne sahip *Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanının tamamı madenler için ruhsatlandırılmıştır.
*Kültür Varlıklarının (arkeolojik sit alanı, vb.) yüzde 66’sı madenler için ruhsatlandırılmıştır.

Kaynak: Birgün

Yüzde 59’u maden ruhsatlı Muğla’yı bin 449 parçaya bölmüşler!

Yorumlar kapalı.