29 yaşındaki Suriyeli mülteci, Almanya’da belediye başkanı seçildi

2015'te Suriye'deki savaştan kaçarak Almanya'ya göç eden 29 yaşındaki Ryyan Alshebl, ülkenin güneybatısında yer alan Ostelsheim kasabasında belediye başkanı oldu.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Almanya’ya geldikten 8 yıl sonra belediye başkanı olmayı başaran Suriyeli mülteci, 2 bin 500 nüfuslu Ostelsheim’da geçerli oyların yüzde 55,41’ini almayı başardı.

Alman medyasında yer alan haberlerde Alshebl’in Yeşiller Partisi üyesi olmasına karşın seçimlere bağımsız aday olarak katıldığı belirtildi.

Bağımsız rakipleri Marco Strauss ve Mathias Fey’i geride bırakmayı başaran Alshebl, seçim kampanyası sırasında yaşadığı deneyimlerin “çok pozitif” olduğunu söyledi.

2015’te 21 yaşındayken Suriye’nin güneyindeki nüfusun çoğunluğu Dürzi olan Süveyda kentini terk eden Ryyan Alshebl, Almanya’ya geldikten sonra 7 yıl boyunca Althengstett Belediyesi’nde görev yaptı.

Alshebl, belediye başkanı seçildikten sonra Ostelsheim yakınlarına taşınacağını ifade etti. Alshebl’ın görev süresi 18 Haziran’da başlayacak ve 8 yıl sürecek.

Alman medyasında yer alan haberlerde 29 yaşındaki Alshebl’in güneybatı Almanya’nın ilk Suriyeli belediye başkanı olduğuna dikkat çekildi. Ostelsheim’ın bağlı olduğu Baden-Württemberg eyaletinin belediye konseyine göre, bölgede şu ana kadar başka bir Suriyeli adayın çıkmadığı belirtildi.

2015’te Angela Merkel hükümeti Suriye’deki savaştan kaçan mülteciler için açık kapı politikası uygulamış ve on binlerce mülteci Almanya’ya sığınmıştı.

Almanya’da vatandaşlık alabilmek için en az 8 yıl ülkede yaşamak gerekiyor olsa da, Suriyelilerin büyük çoğunluğu yoğun entegre olma çabası, güçlü Almanca bilgisi ve topluma bağlılık gibi nedenlerle daha erken sürelerde vatandaş olma hakkı kazandı.

Suriyeli mültecilerin ortalama 6,5 yıl sürede Almanya pasaportu aldıkları biliniyor.

Mart 2021 rakamlarına göre Almanya’da yaklaşık 800 bin Suriyeli bulunuyor. Bu rakam Suriyelileri, Türkler ve Polonyalılardan sonra Almanya’daki en büyük üçüncü yabancı topluluğu yapıyor.

Almanya’daki Suriyeli nüfusunun çok büyük çoğunluğu 2010’dan sonra ülkeye göç eden kişilerden oluşuyor.

29 yaşındaki Suriyeli mülteci, Almanya’da belediye başkanı seçildi

Yorumlar kapalı.