ABD stoklarındaki sürpriz düşüş, petroldeki toparlanmayı destekledi

Petrol fiyatları, ABD arzının azalacağı beklentilerinin iki günlük bir ralliyi tetiklemesinin ardından Perşembe günü daha da yükseldi ve şimdi gözler, Çin’in açıklanacak olan imalat verileri ile potansiyel olarak daha fazla arz kısıtlamasıyla sonuçlanabilecek bir OPEC toplantısına çevrildi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ham petrol, Meksika Körfezi’ndeki kasırganın ABD ham petrol arzında kesintilere neden olmasıyla, sekiz ayın en düşük seviyesinden toparlanarak son iki seansta yaklaşık %4 yükseldi. Fiyatlar, ABD ham petrol stoklarının geçen hafta sürpriz bir düşüş göstermesi ve bunun da kısa vadeli talebin azalmasına ilişkin bazı endişeleri ortadan kaldırmasıyla da desteklendi.

ABD ham petrol stokları 23 Eylül’e kadar olan haftada 215.000 varil azalırken benzin stokları 2,4 milyon varil ile beklenenden daha büyük bir düşüş kaydetti.

İngiltere Merkez Bankasının (BoE) acil tahvil alımları da bankanın bu hafta yaşanan sert kayıpların ardından yerel finans piyasalarını istikrara kavuşturmak için harekete geçmesiyle genel risk algısını destekledi. Dolar, 20 yılın zirvesinden gerileyerek petrol fiyatları üzerinde daha fazla baskı yarattı.

Perşembe günü Brent%0,4 artışla 88,10 dolara yükselirken WTI 82,19 dolar seviyesinde yatay seyretti.

İlgi şimdi, Çin’in Cuma günü açıklanacak olan imalat verilerine dönüyor. Verilerin, Çin’in endüstriyel faaliyetlerindeki düşüşün devam etmesi ve dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısında talebin kısıtlı olduğuna işaret etmesi bekleniyor.

Piyasalar ayrıca önümüzdeki hafta, kartelin ham petrol fiyatlarını desteklemek için üretimde kesinti yapma potansiyelinin olduğu bir OPEC toplantısını bekliyor. Oanda’daki analistler, kartelin arzı günde 500.000 ila 1 milyon varil azaltabileceğini düşünüyor.

OPEC üyelerinin fiyatları desteklemek için kararlı bir şekilde hareket edecekleri yönündeki son uyarılarının ardından arz kesintisi beklentileri arttı.

Yatırımcılar ayrıca kartelin daha önce yaptığı günlük 100,000 varillik arz kesintisinin, büyük ölçüde nominal olarak görülmesinin ardından daha agresif davranmasını bekliyor.

Bu hamle, yavaşlayan ekonomik büyümenin ham petrol talebini ciddi şekilde düşüreceğine dair artan korkular nedeniyle yıllık olarak en düşük seviyelerin yakınında seyreden petrol fiyatlarını artırabilir.

Dolardaki güçlenme de ham petrol ithalatını daha pahalı hale getirerek fiyatlar üzerinde ağır bir baskı oluşturdu.

Ancak petrol fiyatları, ısıtma yakıtına olan talebin artması ve Rusya’nın ham petrol arzını daha da kısması ile dördüncü çeyrekte uzun süreli bir toparlanma yaşayabilir.

ABD stoklarındaki sürpriz düşüş, petroldeki toparlanmayı destekledi

Yorumlar kapalı.