AB'de "Sınırda Karbon Vergisi" düzenlemesi: "İhracata sınırda karbon vergisi geliyor"

AB’de “Sınırda Karbon Vergisi” düzenlemesi: “İhracata sınırda karbon vergisi geliyor”

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Avrupa Birliği üye ülkelerinin iklim krizine karşı önlem almayı hedeflediğini, bunlardan bir tanesinin ise Avrupa Yeşil Mutabakatı olduğu belirtti. Bakan, “Avrupa Yeşil Mutabakatı, sera gazı emisyonlarının düşürülmesi ve bununla ilgili katı tutum alınmaması durumunda ihracata sınırda karbon vergisi uygulamasını getiriyor” dedi. CHP’li 33 milletvekili olarak TBMM Başkanlığı’na Meclis Araştırması için önerge verdiklerini söyleyen Bakan, “Bu bakımdan Türkiye’nin, önümüzdeki dönemde oluşacak yeni karbonsuz ekonomik düzende yerini alabilmesi, bu riski fırsata çevirebilmesi açısından öncelikle imzaladığı ama parlamentosunda onaylamadığı Paris İklim Anlaşmasını derhal imzalaması gerekiyor” çağrısı yaptı.

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa Birliği üye ülkeleri, gelecek dönem için Avrupa Yeşil Mutabakatı oluşturmayı planlıyor. Mutabakat, ülke sınırlarında karbon vergisi getirmeyi öngörüyor. CHP Milletvekili Murat Bakan, iklim krizine dikkat çekerek, Türkiye’nin yeni karbonsuz ekonomi düzeninde yerini alması gerektiğini belirtti.

CHP’li 33 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na, “Türkiye’nin oluşacak yeni karbonsuz ekonomik düzende yerini alabilmesi, bu riski fırsata çevirebilmesi” amacıyla Meclis Araştırması önergesi verdiklerini ifade eden Bakan, konuştu.

CHP’li Bakan, Sınırda Karbon Düzenlemesi’nin, düşük maliyetle üretilen yüksek emisyonlu ürünler ile düşük emisyonlu ancak yüksek maliyetle üretilebilen alternatif ürünlerin rekabet gücünü̈ aynı seviyeye getirmeyi amaçladığını söylerken, fikrin ilk kez 2003 yılında Londra’da faaliyet yürüten Yeni Ekonomi Vakfı tarafından gündeme taşındığını aktardı.

Avrupa Birliği üyesi birçok ülkede fikrin olumlu karşılandığını fakat sınırda karbon düzenlemesinin hayata geçirilmediğini hatırlatan Bakan, derinleşen iklim krizinin etkisiyle 2019 yılında düzenlemenin, Avrupa Komisyonu’nun Avrupa Yeşil Mutabakatı’nda tekrar gündeme geldiğini belirtti. Bakan, ithalatta karbon vergisi uygulamasının gelecek ay Avrupa Birliği tarafından açıklanmasının beklendiğini de ekledi.

“SINIRDA KARBON VERGİSİ UYGULAMASI GETİRİYOR”

Sınırda karbon vergisi düzenlemesi konusunda Türkiye’nin de adım atması gerektiğini söyleyen CHP’li Bakan ANKA’ya şu değerlendirmeyi yaptı:

“İklim krizinin derinleşen etkisi dünya ülkelerini çeşitli önlemler almaya itiyor. Bunlardan bir tanesi, AB ülkelerinde önümüzdeki dönem için belirlenen Avrupa Yeşil Mutabakatı. Avrupa Yeşil Mutabakatı; sera gazı emisyonlarının düşürülmesi ve bununla ilgili katı tutum alınmaması durumunda sınırda karbon vergisi uygulamasını getiriyor. Bu Türkiye için hem riskleri barındırıyor hem de fırsatlar getiriyor.”

“PARİS İKLİM ANLAŞMASI’NI DERHAL İMZALAMASI GEREKİYOR”

“Bu bakımından Türkiye’nin, önümüzdeki dönemde oluşacak yeni karbonsuz ekonomik düzende yerini alabilmesi, bu riski fırsata çevirebilmesi açısından öncelikle imzaladığı ama parlamentosunda onaylamadığı Paris İklim Anlaşmasını derhal imzalaması gerekiyor. Yanı sıra, AB 2030 yılına kadar yüzde 55, 2050 yılına kadar da karbon nötr kıta olmayı hedefliyor. Türkiye’nin de bu noktada mutlak azaltım hedefiyle bir niyet beyanında bulunması gerektiğini düşünüyoruz.”

AB’de “Sınırda Karbon Vergisi” düzenlemesi: “İhracata sınırda karbon vergisi geliyor”

Yorumlar kapalı.