Avrupa destek paketlerini büyütüyor

Avrupa’nın gündeminde Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nın 600 milyar avroya kadar artırılması var. Merkez kapitalist ülkelerin merkez bankaları para basmaya devam ediyor. Faizler ise ekside. Buna karşılık Türkiye’de Hazine tam takır, KOBİ’ler zorda.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pandemi Acil Varlık Alım Programı (PEPP) ve Uzun Vadeli Refinansman İşlemlerinde (TLTRO) gevşeme olacağı öngörüsünde bulunan uzmanlar, PEPP’nin artırılabileceğini ve uygulanma süresinin uzatılabileceğini, TLTRO’nun süresinin de Haziran 2022’ye çıkartılabileceğini belirtiyor.

ING Group Başekonomisti Peter Vanden Houte, yaptığı açıklamada, ECB’nin birtakım problemlerle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Büyümenin yenilenen kısıtlama önlemleriyle birlikte yavaşladığını ifade eden Houte, enflasyonun negatif seviyelerde bulunduğunu ve yüzde 2’ye doğru ulaşmasının hızlı bir şekilde olmayacağını kaydetti.

Avrupa’nın sorunu düşük enflasyon

Avronun dolara karşı güçlendiğini, bunun da büyüme ve enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğunu vurgulayan Houte, bu sebepten dolayı ECB’nin eyleme geçmesi gerektiğini söyledi.

Houte, PEPP’nin 500 milyar avro tutarında artırılabileceğini ve programın uygulanma süresinin 2021’in sonuna kadar, TLTRO’ların süresinin de Haziran 2022’ye kadar uzatılabileceğini bildirdi.

Bankalardaki likiditenin büyük bir bölümünü negatif mevduat faiz oranlarından muaf tutmak için kademeli faiz uygulamasında artışa gidilebileceğini aktaran Houte, “fallen angels” olarak adlandırılan “çöp, yatırım yapılamaz” nota sahip tahvillerin de şirket tahvil alım programına dahil edilebileceğini söyledi.

“ECB, çok net bir mesajla politikada ayarlamalar yapacak”

Rabobank ECB ve Avro Bölgesi Makro Strateji Başkanı Elwin de Groot da ECB’nin çok net bir mesajla politikada ayarlamalar yapacağını, Banka’nın PEPP ve TLTRO’da gevşemeye gideceğini aktardı.

PEPP’nin 400 milyar avro tutarında artırılabileceğini, süresinin de 12 ay uzatılabileceğini belirten Groot, TLTRO’nun süresinin de Haziran 2022’ye kadar ayarlanabileceğini ve faizlerde herhangi bir değişiklik beklemediğini kaydetti.

Commerzbank Kıdemli Ekonomisti Michael Schubert ise PEPP’deki artış miktarının 600 milyar avroya kadar gerçekleşebileceğini, süresinin de 2021’in sonuna kadar uzatılabileceğini bildirdi.

Avrupa destek paketlerini büyütüyor

Yorumlar kapalı.