Bahçeli önerdi, AKP harekete geçti: 8 kriteri karşılayan 19 ilçe il olacak

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin son grup konuşmasında dile getirdiği 19 yeni il önerisi için AKP harekete geçti. Belirlenen 8 kriteri karşılayan 19 ilçe il olacak.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli‘nin son grup konuşmasında dile getirdiği 19 yeni il önerisi için AKP’nin çalışmalara başladığı belirlenen sekiz kriteri karşılayan 19 ilçenin il olacağı belirtildi.

İl olmak için o ilçenin nüfusunun en az 100 bin ve il merkezine de en az 30 kilometre uzaklıkta olması gerekiyor.

Nüfus, mevcut şehirleşme ve ulaşım durumu, hinterlandı, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu gibi birçok göstergesinin değerlendirilmesi gerekiyor. Bunun gibi 8 başlıktaki kriterlere uyan yerler il olacak.

NTV’den Engin Yeşil’in haberine göre, şu ana kadar adı geçen bir ilçe olmasa da kriterleri karşılayabilecek Alanya, Tarsus, İnegöl, Çorlu, Manavgat, Ünye, Edremit, Fethiye, Midyat, Yüksekova ve Erçiş gibi ilçeler bulunuyor.

DÜZENLEME SEÇİM SONRASI

Yeni il ve ilçeler için TBMM’den yasa çıkarılması gerekiyor. Düzenlemenin Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlerden önce yasalaşması beklenmiyor. İl ve ilçe olmak isteyen bölgeleri küstürmemek adına sürecin planlamasının mahalli idareler seçimleri sonrasına bırakılmasının daha uygun olacağı ifade ediliyor.

BAHÇELİ GRUP TOPLANTISINDA BAHSETMİŞTİ

MHP Genel Başkanı Bahçeli, partisinin son grup toplantısında, “Yeni yüzyılda, 100 il, 1000 ilçeden müteşekkil idari yapısıyla gücüne güç katmış bir Türkiye’yi inşa ve ihya etmemiz mümkündür” demişti.

1989’da Aksaray ile başlayan ilçelerin il yapılması 1999’a kadar devam etmiş, 67 olan il sayısı 81’e çıkmıştı.

Bahçeli önerdi, AKP harekete geçti: 8 kriteri karşılayan 19 ilçe il olacak

Yorumlar kapalı.