Bez maskeler koronavirüse karşı koruyucu mu?

Tüm dünyada 1,7 milyonu aşkın kişinin hayatını kaybetmesine yol açan yeni tip koronavirüs pandemisine karşı aşılar uygulanmaya başlanmasına rağmen maskeler hayatımızdan uzun bir süre daha çıkmayacak. ABD’li bilim insanları tarafından yapılan yeni bir çalışma, son zamanlarda popülerleşen bez maskelerin, iki metre sosyal mesafenin sağlanamadığı ortamda Covid-19’a karşı tam koruma sağlamadığını ortaya koydu.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilim insanları tarafından yapılan yeni bir çalışma, sosyal mesafe uygulamadan bez maske takmanın koronavirüsün yayılmasını önlemek için yeterli olmadığını gösterdi.

ABD’de yer alan New Mexico Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılar beş farklı yüz maskesini inceledi. Her malzemenin , yayılan damlacıkların sayısını büyük ölçüde azalttığı görüldü, ancak ekip kumaş maskelerin hapşırmayla ortaya çıkan koronavirüs partiküllerinin uzak mesafelere yayılmasına izin verdiğini keşfetti. Araştırmacılar, bu nedenle bez maske takan kişilerin iki metre sosyal mesafe kuralı uymaması durumda, virüsü başkalarına yayabileceğini söyledi.

SOSYAL MESAFE OLMADAN BEZ MASKE KULLANILMAMALI

“Physics of Fluid” adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın yazarlarından Doktor Krishna Kota, “Maske takmak, koronavirüsün yayılmasını azaltmaya kesinlikle yardımcı olur, ancak bez maske kullanan insanlar birbirine çok yakınsa, virüsü yayma veya kapma şansları hala var. Koronavirüsten korunmak için aynı anda hem sosyal mesafe hem de maske takılması önemli” ifadelerini kullandı.

Bez maskeler koronavirüse karşı koruyucu mu?

EN İYİ KORUMAYA N95 MASKE SAHİP

Bilim insanları yapılan çalışma kapsamından, insanlardaki öksürük ve hapşırıkları taklit eden bir makine geliştirdi. Makine beş farklı türde maske üzerinde test edildi; N95 maskesi, cerrahi maske, kumaş maske, iki katmanlı kumaş maske ve ıslak iki katmanlı kumaş maske. Araştırmacılar en iyi performans gösteren maskenin N95 olduğunu ve  damlacıkların yüzde 100’ünü bloke ettiğini belirtti.

Bununla birlikte, araştırmacılar iki metreden daha kısa mesafelerde, damlacıkların yaklaşık yüzde üçünün maskeden içeri girmesinin bir kişinin Covid-19’a yakalanması için yeterli olduğunu açıkladı. Daha önceki çalışmalar da Covid-19 için ortalama enfeksiyon eşiğinin, tek seferde veya ayrı durumlarda solunan bin virüs parçacığı olduğunu gösterdi. Tek bir hapşırmayla ise 200 milyona kadar virüs parçacığı açığa çıkıyor.

Bez maskeler koronavirüse karşı koruyucu mu?

HAPŞIRMAYLA ORTAYA ÇIKAN DAMLACIKLARIN YAYILMASINI ENGELLEMİYOR

Diğer taraftan, bilim insanları kumaş maskenin, her biri milyonlarca virüs parçacığı içerebilen bin fazla hapşırma damlasının geçmesine izin verdiğini belirtti. PM2.5 filtreli iki katmanlı kumaş maske ise 600’den fazla hapşırma ile ortaya çıkan damlacığı diğer yüzeyine ulaştırdı. Bu, durum bez maske takan bir kişinin enfekte olan kişiyle arasında yeterli mesafe yoksa Covid-19’a yakalanmasına yetecek kadar damlacığa maruz kalabileceği anlamına geliyor.

Doktor Kota “Maske takmanın önemi, kişilerin virüsü yayma ve kapma imkanını azaltmasından ileri geliyor. Ancak, çalışmamız bez maske kullanımının yeterli sosyal mesafenin sağlanamadığı toplu taşıma gibi yerlerde işe tam koruma sağlamayacağını ortaya kokuyor. ‘Mümkünse, insanların bez maskeler yerine N95 ya da cerrahi maskelere yönelmesi, aksi takdirde ise insanlarla arasındaki sosyal mesafeye büyük ölçüde dikkat etmesini öneriyoruz” dedi.

Bez maskeler koronavirüse karşı koruyucu mu?

Yorumlar kapalı.