CHP’li Öztunç: Doların yeşilini duyunca ağacın yeşilini hatırladı sayın Erdoğan

Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda oylamaya katılan 353 milletvekilinin tamamının oyuyla kabul edildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “Sayın Cumhurbaşkanı Amerika'ya gitti. Amerika'da İklim Fonu kendisine anlatıldı. 3 milyar dolarlık İklim Fonunun olduğunu duydu, Paris Sözleşmesi Genel Kurula geldi onaylanmak için. Yani doların yeşilini duyunca ağacın yeşilini hatırladı Sayın Erdoğan, maalesef gerçek bu” dedi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Paris Anlaşmasının onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda oylamaya katılan 353 milletvekilinin tamamının oyuyla kabul edildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “Sayın Cumhurbaşkanı Amerika’ya gitti. Amerika’da İklim Fonu kendisine anlatıldı. 3 milyar dolarlık İklim Fonu’nun olduğunu duydu, Paris Sözleşmesi Genel Kurula geldi onaylanmak için. Yani doların yeşilini duyunca ağacın yeşilini hatırladı Sayın Erdoğan, maalesef gerçek bu” dedi.

Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi  TBMM Genel Kurulu’nda bu gece görüşülerek oybirliğiyle kabul edildi. Oylamaya katılan tüm partiler Paris Anlaşması lehine oy vereceğini söyledi. Görüşmeler sonunda oylamaya katılan 353 milletvekilinin oybirliği ile anlaşma kabul edildi.

CHP’nin Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç da teklife “evet” oyu vereceklerini belirtirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Paris Anlaşması ile ilgili görüşünü değiştirmesinin 3 milyar dolarlık İklim Fonu ile ilgili olduğunu öne sürdü. Öztunç, şöyle konuştu:

“3 MİLYAR DOLARLIK İKLİM FONUNUN OLDUĞUNU DUYDU, PARİS ANLAŞMASI GELDİ”

“Türkiye delik deşik ediliyor. Türkiye’nin dört bir yanına maden arama ruhsatları maalesef verilmeye devam ediliyor. Yani ‘Bu şartlarda Paris İklim Sözleşmesi’ni imzalasak ne imzalamasak ne onaylasak ne olacak, onaylamasak ne olacak’ diye insan sorguluyor. Bakın, 2016’dan bu yana dilimizde tüy bitti, diyoruz ki, Paris İklim Sözleşmesi’ni, Paris İklim Anlaşması’nı onaylasın TBMM. Her fırsatta siyasi partiler, sivil toplum örgütleri olarak beş yıldır dilimizde tüy bitti ‘Getirin bu anlaşmayı’ diyoruz, hükûmetten tık yoktu, gelmiyordu. Dün Çevre ve Dışişleri Komisyonunda görüşüldü. Çevre Komisyon Başkanı çok değerli AK Parti  Milletvekili ‘Her şeyin bir zamanı var, zamanını bekliyoruz’ dedi. Eyvallah. Peki, ne oldu da zamanı şimdi geldi bunun? Ne oldu? Niye bugün bu işin zamanı, Paris Sözleşmesi’nin zamanı? Ben söyleyeyim mi? Sayın Cumhurbaşkanı Amerika’ya gitti. Amerika’da İklim Fonu kendisine anlatıldı. 3 milyar dolarlık İklim Fonu’nun olduğunu duydu, Paris Sözleşmesi Genel Kurula geldi onaylanmak için. Yani doların yeşilini duyunca ağacın yeşilini hatırladı Sayın Erdoğan, maalesef gerçek bu. Bu kapsamda buraya geldi ve burada bugün görüşeceğiz, kabul edeceğiz.”

PARİS İKLİM ANLAŞMASI NEDİR?

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) kapsamında, iklim değişikliğinin azaltılması, adaptasyonu ve finansmanı hakkında 2015 yılında imzalanan Paris Anlaşması, 2016 yılında yürürlüğe girdi. Paris Anlaşması, sera gazı emisyonlarının tavan yaptığına ve yüzyılın ikinci yarısında iklim sorununun çözülmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Anlaşma, mümkün olan en kısa sürede uygulanması gereken küresel bir eylem planı ortaya koyuyor. BMİDÇS’nin 191 üyesinin taraf olduğu anlaşma geçtiğimiz mart ayı itibariyle anlaşmayı onaylamayan altı ülke kalmıştı. Türkiye dışında Eritre, İran, Irak, Libya ve Yemen de anlaşmayı henüz onaylamamıştı. ABD geçen yıl anlaşmadan çekildi, ancak 2021’de yeniden katıldı.

 

CHP’li Öztunç: Doların yeşilini duyunca ağacın yeşilini hatırladı sayın Erdoğan

Yorumlar kapalı.