‘Jelibon’ rezervini gerçek sanan Melih Gökçek İlber Ortaylı’ya ‘cahil’ dedi

Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, tarihçi İlber Ortaylı'nın Lozan Antlaşması'yla ilgili konuşmasını alıntılayarak, Ortaylı'ya 'cahil' dedi. Paylaşımıyla sosyal medyada tepki çeken Melih Gökçek, geçtiğimiz yıl 6 milyar dolarlık ‘jelibon’ rezervi bulunduğuna inanmıştı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ünlü tarihçi İlber Ortaylı, Lozan Barış Anlaşması’nda bazı toprakların kaybedildiği ve On İki Adalar’ın Yunanistan’a bırakıldığı yönünde ortaya atılan iddialara cevap verdi.

Ortaylı, bir panelde yaptığı konuşmada söz konusu iddialara ilişkin “Yunanistan’da savaşı kaybettiğini gizlemek isteyen bazı sahte tarihçiler de tekrarlıyorlar. Yani ‘12 Adaları’n Türkiye’den çıktığı tasdik edildi’ diyorlar. Öyle bir şey yok. On İki Adalar o zamanlar İtalya’nın geçici işgali altındaydı ve bu statü İkinci Dünya Savaşı’nın sonuna kadar sürdü. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra da tabii hiçbir şekilde böyle bir iddiada bulunmak mümkün değildi. Müttefikler istedikleri gibi alıp verdiler. Bir tek adada bazılarının güya Almanya tarafından Türkiye’ye verilmesi söz konusu olmuş, tamamen yanlıştır. Çünkü o adaların bize bırakılması kesin bir teklife dayanmıyordu ve Türkiye’yi Almanlar kendi cephelerine çekeceklerdi. Eğer böyle bir cehalete böyle bir aymazlığa girseydik Allah’tan İsmet Paşa gibi komutan sayesinde biz bu hataya düşmedik” ifadelerini kullandı.

Ortaylı’nın Lozan Barış Anlaşması’yla ilgili konuşmasını alıntılayan Ankara’nın eski büyükşehir belediye başkanı Melih Gökçek, “Hadi oradan çok bilmiş cahil” ifadelerini kullandı.

Gökçek’in İlber Ortaylı’ya ‘cahil’ demesi tepkilere neden oldu. Öte yandan akıllara, Gökçek’in geçtiğimiz yıl ‘6 milyar dolarlık jelibon rezervi’ gafı akıllara geldi.

‘Jelibon’ rezervini gerçek sanan Melih Gökçek İlber Ortaylı’ya ‘cahil’ dedi

Yorumlar kapalı.