“Pablo Escobar’ın su aygırları yok edilmeli”

Bilim insanları, uyuşturucu baronu Pablo Escobar'ın özel hayvanat bahçesi için Kolombiya'ya yasadışı olarak getirdiği su aygırlarının vahşi yaşamı tehdit ettiğini ve istilacı hayvanların yerel habitatı yok etmeye başlamadan önce öldürülmesi gerektiğini açıkladı. Ancak, su aygırlarının sayısının 2035 yılına kadar bin 500’ü aşabileceğine belirten araştırmacılara yerel halk tepki gösterdi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kolombiyalı uyuşturucu baronu Pablo Escobar, 1980’lerde dünyanın en büyük uyuşturucu imparatorluğunu kurduğu 20 kilometrekarelik özel mülki Hacienda Nápoles’de su aygırları, kangurular, zürafalar, aslanlar, filler ve diğer egzotik hayvanlardan oluşan özel bir hayvanat bahçesi kurdu.

SU AYGIRLARI KADERİNE TERK EDİLDİ

Escobar, 1993 yılında polis tarafından yakalanıp öldürüldüğünde, hayvanların çoğu yuvalandı veya itlaf edildi. Ancak su aygırları, büyük hayvanların taşınmasıyla ilgili maliyet ve lojistik sorunlar nedeniyle Hacienda Napoles’te kaderine terk edildi.

SAYILARI SON SEKİZ YILDA İKİ KATTAN FAZLA ARTTI

Hükümetin su aygırlarının üremesini  kontrol etme çabalarının nüfus artışı üzerinde gerçek bir etkisi olmadı ve hayvanların sayısı son sekiz yılda 35’ten 65 ile 80 arasına yükseldi.

"Pablo Escobar'ın su aygırları yok edilmeli"

BİYOÇEŞİTLİLİĞİ TEHDİT EDİYORLAR

Meksika’daki Quintana Roo Üniversitesi’nden araştırmacılar, “Biological Conservation” adlı dergide yayımlanan araştırmalarında, Escobar’ın su aygırlarının bölgenin biyolojik çeşitliliği için büyük bir tehdit oluşturduğu ve insanlarla ölümcül karşılaşmalara yol açabileceği konusunda uyardı.

Araştırmacılar, su aygırlarının itlaf edilmesi gerektiğini, aksi takdirde sayılarının 2035’e kadar bin 500’e ulaşabileceğini açıkladı.

Bununla birlikte su aygırları, Kolombiya’nın en verimli topraklarına sahip kentlerinden ile başkent Bogotá arasındaki çoğalıyor ve Rio Magdalena nehri yakınlarında yaşıyorlar. Bilim insanları, hayvanların günün çoğunu göllerde, nehirde ve geceleri sonsuz otlaklarda otlayarak geçirdiğini söyledi.  Ayrıca Afrika’nın aksine, Kolombiya’da su aygırlarını avlayacak bir hayvanın bulunmadığı belirtildi.

BİR HABİTATIN İSTİLACI TÜRLERLE KARŞI KARŞIYA KALDIĞI DÜNYADAKİ EN BÜYÜK ZORLUK

Çalışmanın başyazarı Nataly Castelblanco-Martínez, “Bunun dünyadaki bir habitatın istilacı türlerle ilgili karşılaştığı en büyük zorluklardan biri olduğuna inanıyorum” dedi.

YEREL HALK SU AYGIRLARINI SAHİPLENDİ

Ancak, su aygırlarını ortadan kaldırma fikri şimdiden eleştirilere neden oldu. Yıllar önce, üç su aygırı Escobar’ın mülkünden ayrıldığında ve biri avcılar tarafından öldürüldüğünde büyük bir tepki çekti. Bunun nedeni olarak ise yerel halk su aygırlarını benimsemesi olarak gösterildi.

ESCOBAR’IN MÜLKÜ BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ BİR GELİR KAYNAĞI

Ayrıca, Escobar’ın tema parkına dönüşen mülküne  hayvanları görmek için yapılan turist ziyaretlerinin bölgeye önemli bir gelir sağladığı ifade edildi.

SUYUN KALİTESİNİ DEĞİŞTİRDİLER

ABD’deki California Üniversitesi  tarafından geçen yıl  yapılan bir başka araştırma, dışkılama için su içinde çok fazla zaman geçiren su aygırlarının, yerel bölgedeki suyun kalitesini değiştirdiğini buldu. Yazarlardan Castelblanco-Martinez, su aygırlarının nüfusları artmaya devam ettikçe Antille gibi yerli hayvanların yerini alabileceklerini söyledi.

“Pablo Escobar’ın su aygırları yok edilmeli”

Yorumlar kapalı.