Polonya’da hayvanseverler ayaklandı: Kediler ‘istilacı tür’ ilan edildi

Polonya'da avladıkları ve öldürdükleri kuş ve memeli hayvan sayısı dikkate alındığında, kedilerin 'istilacı tür' olarak sınıflandırılacağı açıklandı. Karara hayvanseverlerden tepkiler yükseldi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Polonya’nın saygın eğitim kurumlarından Polonya Bilimler Akademisi’nin son kararı ülkedeki hayvanseverleri ayağa kaldırdı. Kamu kurumu Polonya Bilimler Akademisi’nden Biyolog Wojciech Solarz, Akademi’nin Doğa Koruma Enstitüsü’nün ulusal veri tabanında kedileri “istilacı yabancı tür” olarak sınıflandırdı.

Solarz, avladıkları ve öldürdükleri kuş ve memeli hayvan sayısı dikkate alındığında, kedilerin biyoçeşitlilik üzerinde zararlı etkisi olduğuna dair görüş birliğinin de oluşmaya başladığını açıkladı.

Enstitüden yapılan açıklamada, evcil kedilerin bilimsel adı olan Felis catus ismine yer verilirken, “Felis catus muhtemelen yaklaşık 10.000 yıl önce Orta Doğu’nun büyük uygarlıklarının beşiğinde evcilleştirildi ve bu türlerin kesinlikle bilimsel bir bakış açısıyla Avrupa’ya yabancı hale getirildi” denildi.

‘GEREKLİ KRİTERLERİN HEPSİNİ SAĞLIYORLAR’

Yapılan açıklamada, kedilerin, istilacı yabancı türler arasına dahil edilmek için gerekli kriterlerin hepsini sağladığı kaydedildi.

Birçok kişi verilen karara tepki gösterirken, ülkede hayvanseverler ayaklandı. Sosyal medya üzerinde de tartışmaların alevlenmesi üzerine Solarz, kedilerin sadece Polonya’da her yıl 140 milyon kuş öldürdüğünü öne sürerek kendini savundu.

Enstitü ayrıca kedi sahiplerine kuşların yavrulama döneminde kedilerinin dışarıda geçirdiği zamanı kısıtlamalarını önerdi.

Birçok kişi duruma sosyal medyadan tepki gösterirken, enstitüyü ‘kedi düşmanı’ olmakla suçladı. Alınan kararların evcil hayvanlara karşı olduğu öne sürüldü.

Polonya’da hayvanseverler ayaklandı: Kediler ‘istilacı tür’ ilan edildi

Yorumlar kapalı.