PTT emekçisi taleplerini açıkladı

7 milyon kamu emekçisini ilgilendiren toplu sözleşme süreci devam ederken Haber-Sen de doğrudan üyelerinin katılımıyla taleplerini belirledi. Emekçiler ücretlerin enflasyon üstünde yapılacak zamla artırılmasını istiyor.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Memur-Sen ve Hükümet arasında 7 milyona yakın kamu emekçisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri devam ederken KESK’e bağlı Haber-Sen, üyeleriyle anket yöntemiyle görüşerek PTT emekçilerinin taleplerini açıkladı. Haber-Sen’in taleplerini doğrudan sahada sorunların muhatabı olan emekçiler belirledi.

Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen), kamu emekçilerini 2022-2023 yıllarında geçerli olacak Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecine dâhil etti. Toplu sözleşme sürecinde kamu emekçilerinin taleplerini belirleyen Haber-Sen, TİS taleplerini 8 başlık altında açıkladı. İktidarın sunduğu 2022 yılı birinci 6 ayı için yüzde 5 artı enflasyon farkı, ikinci 6 ay için yüzde 6 artı enflasyon farkının yanında 2023 yılının ilk ve son altı ayında ise yüzde 6 artı enflasyon teklifi Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı yüzde 18 enflasyon oranının da altında kaldı.

Konuya ilişkin BirGün’den Deniz Güngör’e konuşan Haber-Sen Genel Başkanı İbrahim Damatoğlu, TİS sürecine dair çevrimiçi ortamda kamu emekçileriyle anket yaptıklarını da belirterek, “Emekçiler, enflasyonun altında sadaka olarak tabir ettiğimiz zam oranını benimsemiyor” dedi. Emekçilerin artık TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına inanmadığının anket sonuçlarıyla kanıtlandığını söyleyen Damatoğlu, “Gün geçtikçe artan fiyatlarla zorlaşan hayat koşulları nedeniyle kamu emekçilerinin çok büyük bir kaybı oldu” ifadelerini kullandı.

SÖZÜ EMEKÇİLER SÖYLEDİ

Haber-Sen’in yaptığı açıklamada, toplu sözleşmenin emekçilerin ortak ekonomik, sosyal, demokratik, özlük ve meslek haklarının tümünün kapsaması gerektiği ifadeleri kullanıldı.

Kamu emekçilerini Toplu İş Sözleşme sürecine dâhil etmek için harekete geçtikleri belirtilen açıklamada, emekçilerin taleplerini bizzat dile getirmelerini sağlamak amacıyla farklı illerden işyerlerini gezerek emekçilerin taleplerini topladıkları aktartıldı.

Haber-Sen’in TİS talepleri şu şekilde,

• Emekçilere ayrım yapılmaksızın 3600 ek gösterge verilmelidir.

• Gelir vergisi yüzde 15’de sabitlenerek, gelir adaleti sağlanmalıdır.

• Güvencesiz çalışanlar kadroya alınmalı, eşit işe eşit ücret uygulanmalıdır.

• Yılda en az iki kez giyim yardımı ve ikramiye verilmelidir.

• Pandemi sürecinde fiili çalışan bütün emekçilere üç aylık periyotlarda 2 bin lira destek ücreti verilmelidir.

• Torpil ve adam kayırmaya son verilmeli, sınavsız atamalar durdurulmalıdır.

• Grevli toplu sözleşme hakkı önündeki yasal engeller kaldırılmalı, özgür, demokratik bir toplu sözleşme ortamı sağlanmalıdır.

• Kamu Emekçilerine verilen en düşük maaş en az yoksulluk sınırı olan 9 bin lira olmalıdır.

• Halk tarafından finanse edilen, halka doğru ve tarafsız yayın yapmakla yükümlü olan TRT’nin yine halk tarafından denetlenebilir olması gerekmektedir.
• Performans değerlendirme, güvencesiz istihdam ve esnek çalışma uygulamalarına son verilmelidir.

• Temel ücretler artırılmalı ve ek ödemeler üst grupta eşitlenerek emekliliğe yansıtılmalıdır.

• Kamu kurumları arasında ücret düzeyi açısından alt sıralara gerileyen TRT çalışanlarına, yılda dört maaş tutarında ikramiye ödenmelidir.

ANKET TALEPLERİ GÖSTERDİ

Haber-Sen’in farklı illerden emekçilerin katıldığı anketinde, kamu çalışanların TİS görüşmelerindeki taleplerini ve çalışma şartlarına karşı düşünceleri ortaya çıktı. Sonuçlar şu şekilde:

• Son yapılan sınavsız atamaların liyakate uygun olmadığına inan emekçilerin oranı yüzde 97.

• Aylık ücretlerinin yeterli olup olmadığı sorulan ankette, ücretlerin yeterli olmadığını düşünen kamu emekçilerinin oranı yüzde 92,5.

• Çalışma koşullarının iş sağlığı ve güvenliğine uymadığını düşünen emekçilerin oranı yüzde 93,3.

• PTT çalışanlarının kamusal hizmet yaptığını ve bu nedenle toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanmalarının yanı sıra posta dağıtıcılarına yıpranma hakkı tanınması gerektiğini düşünen emekçilerin oranı yüzde 98,2.

• 50 yaş ve üstü personelin çalıştığı işyerlerinde kreş açılması ve her ilde personel sayısına bakılmaksızın en az bir kreş açılması gerektiğini söyleyen emekçilerin oranı yüzde 95,1.

PTT emekçisi taleplerini açıkladı

Yorumlar kapalı.