Şahmaran efsanesi nedir? Şahmaran hikayesi gerçek mi?

Merakla beklenen dizi Şahmaran Netflix'te yayınlandı. Serenay Sarıkaya, Burak Deniz ile Mert Ramazan Demir'in başrolleri paylaştığı diziyi izleyenler konusu ve hikayesi ile ilgili odağı oldu. Peki "Şahmaran efsanesi nedir? Şahmaran hikayesi gerçek mi?"

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Netflix Türkiye yapımı Şahmaran yayınlandı. Serenay Sarıkaya, Burak Deniz, Mustafa Uğurlu, Mert Ramazan Demir, Mehir Günşiray, Ebru Özkan, Mehmet Bilge Aslan’ın oyuncu kadrosunda yer aldığı dizi ile ilgili aramalar hız kazandı.

Dizide Mar ırkı, aşkın ve bilgeliğin sembolü olan Şahmaran efsanesine inanmaktadır ve Şahsu’nun gelişiyle onlar tarihi kehanetin tamamlanmasını bekler. Peki, Şahmaran efsanesi nedir? Şahmaran hikayesi gerçek mi?

Şahmaran efsanesi nedir? Şahmaran hikayesi gerçek mi?

Anadolu mitolojilerinde rastlanan akıllı ve iyicil olarak tanımlanan bellerinden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklindeki Maran adı verilen doğaüstü yaratıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan, ölünce ruhunun kızına geçtiğine inanılan varlık.

Şahmaran efsanesi nedir? Şahmaran hikayesi gerçek mi?

Efsanenin kökenleri

Hititler zamanında anlatılmakta olan İlluyanka efsanesinde yılana benzeyen bir yaratık olan İlluyanka’nın fırtına tanrısı Teşup ile olan savaşı anlatılmaktadır. Şahmeran Efsanesi’ne kaynak olabilecek bir diğer mitolojik yaratık da Yunan mitolojisinde Perseus tarafından başı kesilen Medusa’dır.

Anadoludaki rivayetleri

Anadolu’da Şahmeran’ın yaşıyor olabileceği söylenen çok yer mevcuttur. Bir rivayete göre Mersin’in Tarsus ilçesinde yaşamaktadır. Bir diğerine göreyse Adana’daki Ceyhan ile Misis arasındaki Yılankale’de yaşar. Gaziantep’in ilçesi Islahiye’nin Şahmaran mahallesi (köyü) Şahmaran dağı eteğine kurulmuştur. Islahiye’nin Güney-doğusunda ve 10km uzaklıktadır. Hititlerden kalma Yesemek yakınlarındadır. Şahmaran’ın bu dağda yaşadığına inanılır. Aynı isimli bir efsane Mardin yöresinde de geçer. Bu yörede Şahmeran bir resimle tasvir edilir ve Şahmeran ustaları tarafından yapılan tablolar evlerin duvarlarını süsler.

Efsaneye göre Şahmeran bir yeraltı ülkesinde yılanlarıyla birlikte yaşamaktadır.

Şahmeran’la tanışan ilk insanın ismi bazı kaynaklarda Belkıya olarak geçerken, bazı kaynaklarda bu isim Camşab olarak değişmektedir. Kimi kaynaklarda ise Şahmeran’la ilk buluşan kişinin Lokman olduğu anlatılmaktadır.

Şahmeran’ın öldürülmesi olayı, her değişik söylencede ortak sondur. Bu ortak sonun, yani Şahmeran’ın öldürülüşünün ana amacı insanın sağlık ve şifa bulmasıdır. Hatta bazı anlatımlarda Lokman Hekim’in Şahmeran ile karşılaşması uzun uzun anlatılmakta, şifa veren otların neler olduğu Lokman Hekim’e Şahmeran tarafından söylenmektedir.

Şahmaran efsanesi nedir? Şahmaran hikayesi gerçek mi?

Yorumlar kapalı.