Türk sinemasının Sultan’ı Türkan Şoray’a Vefa Ödülü: Dakikalarca ayakta alkışlandı

Bursa'da düzenlenen 2. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali'nde 'Vefa Ödülü'ne layık görülen Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray, ayakta alkışlandı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bursa’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği 2. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali’nin ödül töreni gerçekleştirildi.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen tören kapsamında Anadolu Ateşi dans topluluğunun gösterisi, katılımcıların beğenisini topladı.

Türk sinemasının Sultan'ı Türkan Şoray'a Vefa Ödülü: Dakikalarca ayakta alkışlandı

İlk yıl 13 ülkeden 42 sinema eserinin seyirciyle buluştuğunu anımsatan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu yıl 17 ülkeden 52 eserle çıtayı biraz daha yükselttiklerini kaydetti.

Ersoy, festivalin bu yıl ‘Doğa’ temasıyla düzenlendiğini belirterek şöyle konuştu:

“Festivalde sanatçılarımız, sahibi değil parçası olduğumuz dünyaya dair bizlere yepyeni pencereler açtı. Başta Türk kültürü olmak üzere özgün milli kültürlerin ne denli fark yaratabildiğini görmek gerçekten heyecan verici. Bizim, dünyaya söyleyecek çok şeyimiz var. Sanatı, sinemayı tercüman kıldık, konuşmaya, anlatmaya devam edeceğiz. Bu yıl Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali ile Türk Dünyası Sinema Zirvesi’nin de ikincisi gerçekleştirdik. Dün yapılan zirvede kültürel ve sanatsal iş birliği olanaklarını değerlendirmek adına güçlü bir irade ortaya koyulmuştur. Müşterek tarihi, kültürel ve toplumsal değerlerimizin güçlendirilmesi amacımıza sinema ile nasıl hizmet edebiliriz sorusunun cevaplarına dair fikir alışverişi yapılarak yol ve yöntem belirlenmiştir.”

“ORTAK ADIMLARI BİR AN ÖNCE ATMAK İSTİYORUZ”

Geçen yıl imzaladıkları deklarasyonla ortaya konulan ortak adımların bir an önce atılmasını arzu ettiklerini anlatan Ersoy, şunları söyledi:

“Bu yıl hepsinden önemlisi, attığımız ve atmakta olduğumuz adımların güvencesi olan gençlerimiz kendilerini gösterme imkanı bulmuştur. Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Tataristan’dan ikişer öğrencimizi Türkiye’de ağırladık. Buradaki arkadaşları ile birer dakikalık belgesel filmler çektiler. Bunlar 10 dakikalık bir belgesel yapıta dönüştü.Genç kardeşlerimi canı gönülden kutluyorum. Unutmayın, başarı ve başarısızlık aynı yolda yan yana ilerler. İkisini de doğru şekilde yaşamayı ve aşmayı bilin ki bu duygular sizi bir noktada durdurmasınlar. Sürekli ilerleme azminiz olsun.”

Ersoy, konuşmasının ardından sinema eğitimi alan 11 yabancı öğrenciye hediye takdim ettikten sonra ödül törenine geçildi.

TÜRKAN ŞORAY VE OSMAN SINAV’A ‘VEFA ÖDÜLÜ’

Festivalde, ‘TÜRKSOY Özel Ödülü’ Yulduz Rajabova’ya, ‘Türk Kültürüne Katkı Ödülleri’ Arslan Eyeberdiev, Rano Shodiyeva, Sadyk Sher Niyaz, Kanat Torebay ve Mehmet Bozdağ’a, ‘Vefa Ödülleri’ Osman Sınav ve Türkan Şoray’a, ‘En İyi Film Ödülü’ Dilmurod Masaidov’a, ‘En İyi Yönetmen Ödülü’ Vagıf Mustafayev’e, ‘En İyi Senaryo Ödülü’ Semih Kaplanoğlu’na, ‘En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’ Kalipa Tashtanova’ya, ‘En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ Kayrat Kemalov’a, ‘En İyi Belgesel Film Birincilik Ödülü’ Furkat Usmanov’a, aynı kategoride ikincilik ödülü Aigul Cherendinova’ya ve üçüncülük ödülü de İsmet Arasan’a verildi.

Türk sinemasının Sultan'ı Türkan Şoray'a Vefa Ödülü: Dakikalarca ayakta alkışlandı

Törende, ödülünü Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’dan alan usta sanatçı Türkan Şoray, salondaki davetliler tarafından uzun süre ayakta alkışlandı.

Türk sinemasının Sultan'ı Türkan Şoray'a Vefa Ödülü: Dakikalarca ayakta alkışlandı

Daha sonra Bakan Ersoy, gelecek yıl 2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti Şuşa’da düzenlenecek “Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali”nin sembolü olan turna kuşu heykelini Azerbaycan Kültür Bakanı Anar Karimov’a takdim etti.

Törene, Türkmenistan Kültür Bakanı Atageldi Şamuradov, Kırgızistan Kültür, Bilgi, Spor ve Gençlik Politikaları Bakanı Altynbek Maksutov, Özbekistan Kültür Bakanı Ozodbek Nazarbekov, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Kazakistan Kültür ve Spor Bakanlığı Kültür Komitesi Başkanı Roza Karibzhanova,TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan ile çok sayıda sanatçı ve yönetmen katıldı.

Program, Azerbaycan Devlet Sanatçısı Azerin’in verdiği konserle sona erdi.

Türk sinemasının Sultan’ı Türkan Şoray’a Vefa Ödülü: Dakikalarca ayakta alkışlandı

Yorumlar kapalı.