Yumurta kabuğunu çöpe atmayın! Faydaları saymakla bitmiyor, her derde deva

Yumurta protein bakımından oldukça zengin olan besinlerden biridir. Oldukça faydalı olan yumurtanın kabuklarının da en az sarısı ve beyazı kadar faydalı olduğu ortaya çıktı. Siz de yumurta kabuklarını çöpe atmadan değerlendirebilirsiniz.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Protein kaynağı olan yumurtanın faydaları saymakla bitmiyor. Mutfağın vazgeçilmez ürünlerinden biri olan yumurtanın kabuğunu da kullanabilirsiniz.

Eğer siz de yumurta kabuklarını çöpe atıyorsanız, hata yapıyorsunuz demektir. Çünkü yumurtanın kabuğu, en az içi kadar faydalı.

İşte yumurta kabuğunun faydaları…

Yumurta kabuğu yüksek oranda kalsiyum içerir. 1 tatlı kaşığı yumurta kabuğu 800 ile 1000 miligram civarında kalsiyum ihtiva etmektedir. Bu özelliği sayesinde kemik ve diş sağlığına önemli faydaları vardır

Kemik erimesinin önüne geçer

Ağız kokusunun önlenmesine yardımcı olur, sağlıklı ve güçlü dişler elde edilmesini sağlar.

Saçları güçlendirir ve saçların beslenmesini sağlar.

Cildi güzelleştirir ve ciltteki hücrelerin yenilenmesini sağlar.

Tahriş olan cilt yapılarını onarır.

Tırnakları güçlendirir, sağlıksız çabuk kırılan tırnakların onarılmasında etkilidir.

BESİN MADDESİ OLARAK KULLANCAKSAK MUTLAKA HAŞLANMALI!

Yumurta kabukları cilt için maske halinde kullanılabildiği gibi vitaminlerinden yararlanmak için oral yoldan da tüketilebilmektedir. Fakat besin maddesi olarak tüketilecekse dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Yumurta kabukları öncelikle 5-10 dakika kadar haşlanmalıdır. Sonrasında 100 derece ısıdaki fırında kurutulur. Sonrasında havanda iyice ezerek günde 1 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde, suya, içeceklere ve yemeklere eklenerek tüketilebilir. Fakat 1 tatlı kaşığından fazla tüketmemek çok önemlidir.

CİLT İÇİN ‘YUMURTA KABUĞU’ MASKESİ

Cilt için de yumurta kabuğu maskesi yapılabilir. Bilinen bir yumurta kabuğu maskesi şu şekildedir: 2 yemek kaşığı yumurta beyazı, havanda ezilmiş 3 yumurta kabuğu, 2 çay kaşığı yoğurt ve 4 damla limon suyu iyice karıştırılarak macun haline getirilir. Sonrasında cilde uygulanarak 15 dakika bekletildikten sonra ılık suyla iyice durulanır. Maskeyi göz çevresine sürmemeye dikkat edilmelidir. Bu maske haftada 1 defa uygulandığında cildi yenileme ve tazeleme etkisi gösterir.

BİTKİLERE FAYDASI

Neredeyse her derde çare olan yumurta kabuğunun bitkilere de oldukça faydası vardır. Evimizde yetiştirdiğimiz çiçeklerin topraklarına gömeceğimiz yumurta kabukları sayesinde toprağın beslenmesini ve bitkimizin güçlenmesini sağlayabilirsiniz.

YUMURTA KABUĞUNUN ZARARLARI

İçinde bulundurduğu vitamin, minarel ve özellikle kalsiyum açısında oldukça zengin olan yumurta kabuğu dikkatsiz kullanılması durumunda çeşitli zararlara da yol açabilir.

Eğer besin maddesi olarak kullanacaksak, temiz olduğunda emin olmalıyız. Kaynatılmadan ve belirli bir sıcaklıkta bekletmeden kesinlikle kullanılmamalı. Aksi taktirde salmonella bakterisi barındıracağından tehlikeli hastalıklara neden olabilir.

Aynı zamanda tüketilmeden önce havanda iyice ezildiğinden emin olunmalıdır. Aksi halde boğaza takılarak boğazda yırtılmalara neden olabilir. Ayrıca yemek borusuna da kaçarak ani ölümlere neden olabilir. Bu nedenle yumurta kabuğu çok dikkatli tüketilmelidir.

Yumurta kabuğunu çöpe atmayın! Faydaları saymakla bitmiyor, her derde deva

Yorumlar kapalı.