Dokuz Eylül Üniversitesinden “yabancı öğrenci kontenjanı” açıklaması

Yeni eğitim dönemi için açtığı 21 bin 260 kişilik öğrenci kontenjanının 10 bin 115’ini yabancı öğrencilere ayıran İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), tepkiler üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) Uluslararasılaşma Strateji Belgesi’nde pilot seçilen üniversitemiz, uluslararası öğrenci sayısını artırmaya yönelik çalışmalardan doğrudan sorumludur. Dolayısıyla burada, tercihimiz değil ulusal yükseköğretim politikalarına uyma zorunluluğumuz bulunmaktadır" denildi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni eğitim dönemi için açtığı 21 bin 260 kişilik öğrenci kontenjanının 10 bin 115’ini yabancı öğrencilere ayıran İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), tepkiler üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) Uluslararasılaşma Strateji Belgesi’nde pilot seçilen üniversitemiz, uluslararası öğrenci sayısını artırmaya yönelik çalışmalardan doğrudan sorumludur. Dolayısıyla burada, tercihimiz değil ulusal yükseköğretim politikalarına uyma zorunluluğumuz bulunmaktadır” denildi.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi, 2021-2022 öğretim yılı için yabancı öğrenci kabulü kontenjanını 10 bin 115 olarak açıklamıştı. Toplamda 21 bin 260 öğrencinin kabul edileceği üniversiteye yabancı uyrukluların bölümlerine göre 2 bin 800 TL ile 54 bin TL arasında ücretlerle kayıt edileceği belirtilmişti.

CHP İzmir Milletvekilleri Özcan Purçu ve Tacettin Bayır’ın tepki gösterip Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi vermesinin ardından üniversiteden açıklama geldi.

DEÜ’nün Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) uluslararasılaşma strateji belgesinde pilot üniversite seçildiğini, uluslararası öğrenci sayısını artırmaya yönelik çalışmalardan da doğrudan sorumlu olduğu aktarılan açıklamada, şöyle devam edildi:

“Dolayısıyla burada, tercihimiz değil ulusal yükseköğretim politikalarına uyma zorunluluğumuz bulunmaktadır. Açılan kontenjan YÖK’ten onay alındıktan sonra kamuoyuna duyurulmuştur. Üniversiteye başarılı olan ve kriterleri uyan yabancı uyruklu öğrenciler kayıt yaptırabilmektedir. Yabancı uyruklu öğrencilerden veya sosyal tesislerden elde edilecek gelirin tamamı, öğrencilerin beslenme, barınma, sağlık, spor, kültür ve diğer sosyal hizmet giderleri gibi alanlarda kullanılır. Sayıştay denetimine tabi bu konuda, ilgili mevzuat sarihtir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan öğrenci adaylarımıza bu yıl tahsis edilen kontenjan ise geçen yıla göre artırılmıştır. Bunun yabancı uyruklu öğrenciye ayrılan kontenjanla yakından uzaktan alakası bulunmamaktadır. Yabancı uyruklu öğrenci alım sürecindeki sınav akademisyenler tarafından hazırlanmakta ve titizlikle düzenlenmektedir. Üniversitemize, başarılı olan ve kriterleri uyan yabancı uyruklu öğrenciler kayıt yaptırmaktadır. Geçen akademik yıl üniversitemizde 2 bin 200 uluslararası öğrenci kontenjanı ayrılmış, sadece 700 yabancı uyruklu öğrenci kayıt yaptırmıştır.”

Dokuz Eylül Üniversitesinden “yabancı öğrenci kontenjanı” açıklaması

Yorumlar kapalı.