Ergen kız çocuklarının ölüm nedeni hamilelik ve doğum

Erken yaşta zorla evlendirilen ergen kız çocukları ölüme sürükleniyor. Cinsel Sağlık Ve Üreme Sağlığı Hakları (CİSÜ) Platformu, önceki gün düzenlenen ‘Türkiye’de Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Durum Analizi Rapor’unu açıkladı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CİSÜ tarafından düzenlenen etkinlikte cinsel sağlık ve üreme sağlığı haklarına ve hizmetlerine ayrımcılık olmadan erişimine ilişkin dikkat çeken ifadelere yer verildi. Etkinlikte Türkiye’de ve dünyada cinsel sağlık ve üreme sağlığının güncel durumu, sorunlar ve çözüm önerileri Prof. Dr. Ayşe Akın, Prof. Dr. Tomris Türmen ve Doç. Dr. Sare Mıhçıokur’un da katılımıyla ayrıntılı olarak ele alındı.

BirGün’den Bilge Sarıhan’ın haberine göre, Gençler ve Kadın Sağlığı ve Hakları Program Koordinatörü Prof. Dr. Ayşegül Esin, ergen kız çocuklarının birinci ölüm nedeninin hamilelik ve doğum olduğunun altını çizdi. Esin, erken ve zorla çocuk yaşta evliliklerin meşrulaştırılıp yaygınlaşmasına bağlı olarak ergenlik dönemindeki gebeliklerin sık ve yüksek riskli olduğuna vurgu yaptı. Her 3 ergenden birinin erken doğum yaptığına dikkat çeken Esin, anne ve bebek ölümlerinin ergen evliliklerde 5 kat daha riskli olduğuna da değindi. Esin, önlenebilir anne ölümlerinin sıfıra indirilebilmesi için çocuk yaşta evliliklerin önlenmesi gerektiğini söyledi. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması gerektiği vurgulanan etkinlikte, 2018’deki Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması’na göre erken gebelik hızının binde 30 olduğu anımsatıldı.

LGBTİ+’LARA AYRIMCILIKTA ZİRVE

Etkinlikte, LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemleri ve nefret suçlarının arttığına değinildi. ILGA Europe’un 2020 Gökkuşağı Haritası’na göre Türkiye’nin LGBTİ+ların yasal ve politik insan haklarının korunması konusunda 49 ülke arasında 48. sırada olduğu eklendi.

Ayrıca LGBTİ+’lara ilişkin yapılan bir araştırmaya değinilen etkinlikte, katılımcı 2 bin 875 kişiden yüzde 14’ünün cinsel yönelimi veya cinsiyet kimliği nedeniyle ayrımcılığa maruz bırakıldığı belirtildi.

GÖÇMENLER SAĞLIĞA ERİŞEMİYOR

Geçici koruma altındaki Suriyeli mültecilerin yüzde 70’ini kadınlar ve çocukların oluşturduğu hatırlatılan etkinlikte, dil bariyeri ve düşük sosyoekeonomik durum başta olmak üzere pek çok nedenden dolayı Suriyeli kadınların sağlık hizmetlerine ulaşamadıkları aktarıldı. Türkiye’nin toplumsal cinsiyet uçurumda ise 153 ülkeden 130’uncu sırada olduğu da belirtildi.

Fotoğraf: Hale Güzin Kızılaslan / csgorselarsiv.org

Ergen kız çocuklarının ölüm nedeni hamilelik ve doğum

Yorumlar kapalı.