İlber Ortaylı o dönemi anlattı: Kadınlar sarayda tangayla geziyordu

20 Ocak’ta Uniq Expo’da açılacak ‘Tutankhamun, Çocuk Kral'ın Hazineleri Sergisi'ni basın mensuplarıyla gezen Prof. Dr. İlber Ortaylı Mısır'la ilgili ilginç bilgiler verdi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul’da 20 Ocak’ta açılacak “Tutankhamun, Çocuk Kral’ın Hazineleri” sergisini basın mensuplarıyla gezen tarihçi İlber Ortaylı ilginç açıklamalarda bulundu.

Sergiyi basın mensupları ile birlikte gezen Ortaylı, bir firavun heykelini göstererek şu ifadeleri kulandı:

“Burada bakıyorsunuz firavun nü halde. Afrika’nın kabileleri gibi çıplak görünmekten, çıplak resmedilmekten sıkıntıları yok. Kafaları keldir, kesiliyor, tabii peruk. Kadınlarda da öyle. Mesela Nefertiti, Nefertiti’ye dikkat edin kafası tıraşlı. Herhalde diyorum kafa biçimleri iyi. Mesela bizim Anadolu’da pek yapılamaz, acayip kafalar çıkar ortaya. Bunların kafaları düzgün yani, ırk olarak karışık” dedi.

Saraydaki bir kadını temsil eden heykeli gösteren Ortaylı “Bakın bu hatunların kılığı saraydaki kılık; tangayla geziyorlar, sadece setriavret yerleri kapalı. Çok enterasan” diye konuştu.

Mart sonuna kadar görülebilecek serginin basın ön izlemesine konuk konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. İlber Ortaylı şunları söylemişti:

“Ne olursak olalım, istesek de istemesek de, bilsek de bilmesek de hepimiz Mısırlıyız çünkü bu bir medeniyet meselesi. Medeniyet Yunanla başlamıyor. Mezopotamya’yla başlıyor ama galiba devamlılık ve tutarlılık açısında Nil Deltası’nın zenginliği böyle bir medeniyeti yaratmış. Mısır’dan bize ne falan denemez çünkü Mısırla ilgili eserler, topraklarımızda da var. Mısır’a, Mezopotamya’ya falan ilgi duymak demek, Osmanlı devrinde, Osman Hamdi Bey’in Mezopotamya’da, Lübnan’da yaptığı kazılar… Bunu iyi bilmek zorundayız.”

İlber Ortaylı o dönemi anlattı: Kadınlar sarayda tangayla geziyordu

Yorumlar kapalı.