Şabat nedir? Yahudilikte Şabat ne anlama gelir? Şabat günü yasakları nelerdir?

Şabat dinsel bir kavramdır. Din olarak da Yahudiliğe ait bir kavramdır. Tabi ki de Türkiye'de yaşayan Yahudiler de bu durumu çok iyi bilirler. Bu kelimeyi de sık sık kullanırlar. Bu nedenle sadece yabancılara ait bir kelime değildir. Anlamı bakımından da çok pozitif bir anlamı vardır. Bu nedenle Şabat nedir gibi soruları sizler için derledik.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şabat dinsel bir kavramdır. Din olarak da Yahudiliğe ait bir kavramdır. Tabi ki de Türkiye’de yaşayan Yahudiler de bu durumu çok iyi bilirler. Bu kelimeyi de sık sık kullanırlar. Bu nedenle sadece yabancılara ait bir kelime değildir. Anlamı bakımından da çok pozitif bir anlamı vardır. Bu nedenle Şabat nedir gibi soruları sizler için derledik.

Şabat kelimesi Yahudilere aittir. Yahudilerin bir nevi ibadet etmeleri için yaratılmıştır da denebilir. Bu nedenle şabat kelimesi Yahudiler için çok büyük bir anlam ifade etmektedir.

Şabat Nedir?

Şabat kelimesi Yahudilerin dini dinlenme günüdür. Yani bu dinlenme günü de Cumartesi günüdür. Her Cumartesi Yahudiler için Şabat günüdür. Yani Yahudiler bu gün dinlenir. Bu kavram da onlara için önemlidir. Her daim ibadet gibi bu görev de her hafta bir kere yerine getirilir.

Yahudilikte Şabat ne anlama gelir?

Yahudilikteki şabat Tanrı ile yakından alakalıdır. Yahudiliğe göre Tanrı evreni altı günde yaratmış ve bir gün de dinlenmiştir. Bu nedenle de Yahudiler her Cumartesi dinlenmeyi tercih eder.

Şabat günü yasakları

Şabat’la ilgili kurallar ve yasakların temelinde bütün işlerin durdurulması vardır. Ev halkı Şabat’ı karşılamak üzere temiz ve şık giyinmiş olarak hazırlanır, Şabat sofrası erkenden kurulur, evde önemli bir misafir gelecekmişçesine beklemeye girilir. Bütün hazırlıklar Şabat mumlarının evin hanımı tarafından yakılmasıyla son bulur.

Türk Yahudilerinde günümüze dek devam eden gelenekler ışığında Şabat hazırlıkları perşembe gününden başlar, Şabat sofrası için alış-veriş yapılır ve yemekler hazırlanır. Bütün hafta görüşme fırsatı olmayan aile bireyleri Şabat yemeği için bir araya gelirler ve aile bağları bu şekilde kuvvetlendirilmiş olur. Aile gençlerine de aktarılan bu gelenek günümüzde de devam etmektedir.

Şabatta hiçbir iş ve eylem yapılamaz, örneğin ateş yakmak, motor çalıştırmak gibi. Klima, ventilatör, araba çalıştırmak yasaktır, buzdolabı veya bilgiyasar çalıştırmak yasaktır.

  • –Gaz veya elektrik vasıtasıyla ateş yakmak, sigara içmek kesinlikle yasaktır.
  • –Şabatta yemek pişirmek ve fırın içerisinde yemek pişirmek yasaktır.
  • –Şabatta soğuk suyla duş almak serbest, sıcak suyla duş almak yasaktır.
  • –Saçları taramak yasaktır. Saçını örmek yasaktır.
  • –Kap kacak yıkanırken sünger kullanmak yasaktır. Çünkü şabatta sıkma işlemi yasaktır.
  • –Telefonda konuşmak ve telefon kullanmak yasaktır.
  • –Mikrodalgada veya fırında yemek ısıtmak yasaktır.
  • –Eşyaları bir araya getirmek onları birbirinden uzaklaştırmak yasaktır.
  • –Elbiselerin ve tekstil ürünlerinin yıkanması yasaktır. Yıkama elle yapılsa bile yasaktır.
  • –Şabatta dikiş yapmak yasaktır. Düğme bile dikmek yasaktır. Düğmeyi sökmek ve yırtmakta yasaktır.
  • –Şabatta yazmak yasaktır.
  • –Şabatta traş olmak yasaktır. Makyaj yapmak yasaktır.
  • –Şabatta alışveriş yapmak da yasaktır.

Şabat yemekleri genellikle çok yönlüdür ve ekmek, balık, çorba, et ve / veya kümes hayvanları, yan yemekler ve tatlı içerir. Menüler yaygın olarak değişebilirken, bazı geleneksel yemekler Shabbat favorileridir. Şabat ev ritüelinin yanı sıra yemeklerin bir parçası olan Challah ekmeği genellikle tatlıdır, beyaz unla yapılır ve genellikle yumurta ve yağ ile zenginleştirilir. Genellikle örgülü ve parlak bir görünüm vermek için bir yumurta yıkama ile kaplıdır. Folklor ile çevrili ve sembolizme sarılmış challah, Sabbath ve diğer bayram tatillerinin geleneksel ekmeğidir.

Şabat nedir? Yahudilikte Şabat ne anlama gelir? Şabat günü yasakları nelerdir?

Yorumlar kapalı.