Yurt sorunundan sonra üniversitelilere bir darbe daha: Erasmus hibeleri azaltıldı

CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, Erasmus hibelerinin azaltıldığını belirterek “Bu vizyonsuz karar. Türkiye’nin gençlerini dünyaya bağlayan son halkanın da koparılmak istendiğinin kanıtıdır” dedi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa Birliği tarafından üniversite öğrencilerine eğitimlerini Avrupa’daki diğer uyumlu üniversitelerde yarım ya da bir dönem olarak sürdürme imkanı sağlayan Erasmus programının hibe uygulamasında değişikliğe gidildi. Türkiye’de birçok üniversitenin Erasmus ofisi, öğrencilere yarım – bir dönem olarak yatırdığı hibeyi en fazla 2,5 ay olarak yatırabileceğini duyurdu. Üniversiteler, yaptıkları açıklamalarla üniversite yönetimlerinin yeni uygulama ile ilgili sorumlu olmadıklarını vurguladı.

Öğrenciler ise okullarının bulunduğu ülkelere giderek burada kira sözleşmesi dahi yaptıklarını belirterek sosyal medya hesaplarından bu duruma tepki gösterdi. Söz konusu açıklamanın cuma günü yapılması ve hafta sonunun araya girmesiyle öğrencilerin okullarına ulaşamaması tepkileri daha fazla yükseltti.

CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, Erasmus hibelerinin azaltıldığını belirterek “Bu vizyonsuz karar. Türkiye’nin gençlerini dünyaya bağlayan son halkanın da koparılmak istendiğinin kanıtıdır” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, Erasmus hibelerinin azaltılmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Gökçen’in açıklaması şöyle:

“BİRÇOK OKULDA KESİNTİ”

İstanbul Teknik Üniversitesi, Erasmus programına katılan öğrencilere bütçe yetersizliğini bahane ederek hibe desteğini 2,5 ay ile sınırlandırmış durumda. Bununla birlikte sorunun yalnızca İTÜ ile sınırlı olmadığını, başka birçok üniversitede de aynı problemin yaşandığını tespit ettik. Erasmus programı, Türkiye’nin dört bir yanında üniversite öğrencilerinin dünyayı tanımasını, Avrupa standardında eğitimi yerinde görebilmesini ve yurt dışındaki akranlarının yaşam düzeyini deneyimleyebilmesini sağlayan bir imkandır. Özellikle Türkiye ekonomisinde yaşanan buhran ve kur farkının öğrenci hayatını büyük ölçüde etkilediği dönemde hibe desteğinin düşürülmesi değil, aksine tam olarak uygulanması ve artırılması gerekirdi.

VİZYONSUZ KARAR

Bu vizyonsuz karar, Türkiye’nin gençlerini dünyaya bağlayan son halkanın da koparılmak istendiğinin kanıtıdır. Bir kez daha ve net bir şekilde ifade ediyoruz ki Erasmus programı ve bunun gibi uluslararası değişim programları olmazsa olmazımızdır. CHP’nin dostlarıyla iktidarında ‘Sizi birer kıvılcım olarak gönderiyorum, alevler olarak geri dönmelisiniz’ diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün çocukları uygar dünyayı yerinde görecekler ve Türkiye’ye birer alev olarak dönecekler. Gençlerden pasaport çıkarma işlemi için ve yurt dışına çıkış harcı için herhangi bir ücret de alınmayacak.

AB ÜYELİĞİ HEDEFİMİZ

CHP olarak Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini kesin olarak hedeflemekle birlikte AB standartlarında özgürlük ve demokrasi kriterlerini başkalarını memnun etmek için ve birer pazarlık unsuru olarak değil, yurttaşlarımızın hak ettiği hak ve özgürlükleri teslim etmek amacıyla uygulayacağız. CHP iktidarında hibelerde kesinti değil, artış olacak. Gençler dünyayı görmeye birer kıvılcım olarak gidecek, Türkiye’ye alevler olarak geri dönecek.”

 

Yurt sorunundan sonra üniversitelilere bir darbe daha: Erasmus hibeleri azaltıldı

Yorumlar kapalı.