Hareket etmekle gelen ve dinlenince geçen ağrıya dikkat!

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, 3-4 dakika süren ve dinlenmekle geçen göğüs ağrısının uzun sürmesi ve dinlenmekle geçmemesinin kalp krizi ve ani ölüm riskinin habercisi olduğunu belirterek “Böyle bir durumda ise beklenilmeden, tam teşekküllü bir hastanenin acil kardiyoloji servisine başvurulmalıdır” uyarısını yaptı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Kalbinizin sesini dinleyin” söylemi günlük hayatta farklı kullanılsa da, sağlık açısında da karşılığı olan bir durum. Kadın, erkek veya genç, yaşlı ayrımı olmaksızın, kalp ile ilgili olası durumları takip etmek, ağrı ve nefes darlığı gibi şikâyetlerde vakit geçirmeden doktora başvurmak hayati önem taşıyor.

Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’nin haberine göre, günlük hayatın stresi ve temposu içinde kimi zaman “basit bir yorgunluktur” diye söylenen bazı durumlar, ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, “En sık karşılaşılan kalp hastalık belirtisi, hareket etmekle hissedilen göğüs ağrısı, hareket etmekle gelen nefes darlığı ve çarpıntıdır.  Aşırı efor veya günlük işlerini yaparken hissedilen göğüs ağrısı ise koroner kalp hastalığının en önemli belirtisidir” dedi.

GÖĞSÜME TAŞ BASTIRIYORLAR

“Hastaların sıklıkla göğsüme taş bastırıyorlar veya sanki birisi göğsüme oturuyor” şeklinde bir göğüs ağrısı tarif ettiğini anımsatan Prof. Köksal, şöyle devam etti:

“Bu ağrının en tipik özelliği hareket etmekle gelmesi ve dinlenince geçmesidir. Ayrıca ağrı sol kola, sırta ve boyna doğru yayılabilir. Ağrı kısa sürer ve 30 dakikadan daha fazla sürmesi kalp krizinin habercisi olarak görülebilir.  Bunun yanında, hareket etmekle hissedilen nefes darlığı ve/veya çarpıntıda, kalp kapak hastalıklarında kaçak veya darlık gibi bir problem olduğunun habercisi olabilir. Hareket etmekle nefesi daralan hasta durup dinlenmek ihtiyacı hisseder. Nefes darlığına sıklıkla çarpıntı eşlik eder. Nefes darlığı veya çarpıntı şikâyetleri varsa mitral veya aort kapakta sorun olarak karşımıza çıkabilir. 3-4 dakika süren ve dinlenmekle geçen göğüs ağrısının uzun sürmesi ve dinlenmekle geçmemesi kalp krizi ve ani ölüm riskinin habercisidir. Böyle bir durumda ise beklenilmeden, tam teşekküllü bir hastanenin acil kardiyoloji servisine başvurulmalıdır. Aksi, kalp anjiosu ile gösterilmedikçe 40 yaş üstü sigara içen,  yüksek tansiyonu ve/veya şeker hastalığı olan bireylerde göğüs ağrısı, koroner kalp hastalığının bir belirtisi olarak kabul edilmelidir. ”

Hareket etmekle gelen ve dinlenince geçen ağrıya dikkat!

Yorumlar kapalı.