Koronavirüs sırasında oluşan oto-antikorlar vücuda zarar verebiliyor

ABD’de yapılan araştırmaya göre, vücudun koronavirüs ile mücadelesi sırasında oluşan oto-antikorların, virüsle mücadele yerine diğer organlarla mücadele ettiği ve onlara zarar verebileceği açıklandı. Yaklaşık 200 koronavirüs hastası üzerinden yapılan çalışmada, covid-19 ile mücadele için oluşan oto-antikorların yardımcı bağışıklık hücrelerini yok edebildiği ve beyin, kan damarları, karaciğer ve mide gibi birçok organa zarar verebildiği belirtildi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’de yapılan araştırmaya göre, koronavirüs hastalarında oluşan antikorların tekrar Covid-19 virüsüne sebep olabileceği ve hastalıklarının uzun sürebileceği belirtildi. Yale Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre bilim insanları, vücutta oluşan virüs sebebiyle oluşan antikorların organları, dokuları ve bağışıklık sistemini hedef aldığını ve virüsle savaşmadığını açıkladı.

SAVUNMAYI BLOKE EDİYOR

Yale Üniversitesi’nden bilim insanları, koronavirüs hastalarında ve koronavirüs hastası olmayan kişilerin bağışıklık tepkilerini ölçerek gerçekleştirdikleri araştırmada, koronavirüs hastalarında çok sayıda antikor tespit edildi. Koronavirüs  hastalarındaki antikorların antiviral savunmaları bloke ettiği tespit edilirken yardımcı bağışıklık hücrelerini yok ettiği ve vücuda beyinden, kan damarlarına ve karaciğerden bağ dokusuna ve gastrointestinal sisteme kadar birçok cepheden saldırdığı ortaya çıktı.

NE KADAR ÇOK OTOANTİKOR VARSA, HASTA O KADAR KÖTÜ OLUYOR

NTV’nin aktardığı habere göre, koronavirüs hastalarının, bağışıklık sistemini çökerten ve kelebek hastalığı olarak da bilinen Lupus hastalığına sahip hastalardan daha fazla antikora sahip olduğu belirtilen araştırmadaki daha ileri testlerde, hastaların kanlarında ne kadar çok oto-antikor varsa, hastalıklarının o kadar kötü olduğu ortaya koyuldu. Böylece oto-antikorların, Covid-19 hastalarında virüs ile savaştıktan sonra uzun süre tıbbi rahatsızlıklara neden olabileceği belirtildi.

Çalışmayı gerçekleştiren isimlerden biri olan ve Yale Üniversitesi’nde immünobiyolog olarak görev yapan Aaron Ring, “Covid-19 hastaları, bağışıklık tepkisi olarak virüse karşı fiilen müdahale eden oto-antikorlar üretirler. Çalışmamızda üretilen bu çok sayıdaki oto-antikorun, koronavirüs hastalarında vücudun diğer kısımlarına saldırdığını tespit ettik” ifadelerini kullandı.

‘COVİD-19 HASTALARI İÇİN ZARARLI OLDUĞUNA İNANIYORUZ’

“Bu oto-antikorların Covid-19 hastaları için zararlı olduğuna kesinlikle inanıyoruz” ifadelerini kullanan Ring, oto-antikorların zararlı etkilerinin enfeksiyon geçtikten sonra da devam edebileceğini ve hastaları daha uzun süreli koronavirüse ya da diğer tıbbi problemlerle maruz bırakabileceğini sözlerine ekledi.

Çalışmada yer alan diğer kişi olan Yale’de immünobiyoloji profesörü Akiko Iwasaki, “Yaklaşık 3 bin kişi üzerinden yapılan araştırmada koronavirüs hastası olan 194 kişi üzerinde yapılan çalışmada antikorların, virüsün yüzeyinde bulunan proteinlere tutunarak virüsü yok edebilir, ancak oto-antikorların vücudun diğer organlarının proteinlerine tutunarak onlara zarar verdiğini tespit ettik” ifadelerini kullandı.

Koronavirüs sırasında oluşan oto-antikorlar vücuda zarar verebiliyor

Yorumlar kapalı.