Halk dilinde şeker hastalığı olan diyabet, vücudun uygun seviyelerde glikoz veya insülin üretme mücadelesi verdiği karmaşık kronik bir durumdur. Şeker hastasıysanız veya prediyabet teşhisi konduysa, glikoz ve insülin seviyelerinizi dengelemeye yardımcı olması için bu besleyici süper yiyecekleri diyetinize ekleyin. Sizlere şeker hastaları için 10 süper besini listeledik.
Şeker hastaları için en iyi 10 besin
Zeytin yağı
Bu sağlıklı doymamış yağ kaynağı, Akdeniz diyetinin temelini oluşturur. İspanya’da yapılan bir araştırma, yüksek zeytinyağı tüketiminin daha düşük diyabet riski ile ilişkili olduğunu ortaya koydu. Bu arada, yüksek miktarda tereyağı ve yağlı salata sosu tüketimi, daha yüksek diyabet riski ile ilişkilidir. Zeytinyağı, hem tokluğu hem de antioksidan dostu bir ortamı desteklediği için şeker hastaları ve prediyabetikler için mükemmel bir yağ kaynağıdır.
Avokado
Bu sağlıklı meyve, herkesin (özellikle şeker hastalarının) diyetlerine dahil etmesi gereken bir meyvedir. Avokado, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ oranı yüksektir. Bu çeşitli yağ içeriği, hem kiloyu hem de diyabeti yönetmek için önemli olan sağlıklı kan lipidini ve kan şekeri seviyelerini teşvik eder.
Bitter çikolata
Bitter çikolata, insülin duyarlılığını, glikoz metabolizmasını ve şekerli istekleri kontrol ettiği gösterilen harika bir antioksidan kaynağıdır. 2015 yılında yapılan bir klinik araştırma, bitter çikolata tüketen katılımcıların beyaz çikolata tüketen katılımcılara göre daha iyi insülin duyarlılığına sahip olduğunu ortaya koydu. Araştırmalar ayrıca bitter çikolata tüketmenin, kan şekeri yönetiminin hayati bir bileşeni olan şekerli yiyecek isteklerini giderdiğini de göstermiştir.
Sarımsak
Sarımsak, soğan cinsinin aroma dolu bir üyesidir; Bu cesur bileşen, tıbbi faydaları ve renkli tadı nedeniyle dünyanın çeşitli yerlerinde hayati bir gıda maddesidir. 400’den fazla fitokimyasaldan oluşan bu lezzet dolu besin, diyabetle ilişkili sağlık komplikasyonlarını azaltmak ve azaltmak için kullanılabilir.
kırmızı greyfurt
Bu sulu, ekşi kırmızı meyve, sağlıklı kolesterol seviyelerini destekleyen sağlıklı bir lif olan pektin ile doludur. Florida Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan 16 haftalık bir araştırma, greyfurt pektininin kötü kolesterol (LDL) düzeylerini düşürürken iyi kolesterol (HDL) düzeylerini artırdığını doğruladı. Sağlıklı LDL ve HDL seviyeleri, diyabet geliştirme veya kötüleştirme riskinizi yönetmek için önemlidir.
Zerdeçal
Bu hastalıklarla savaşan kök, Hindistan alt kıtasında çok sevilen bir bileşendir. Bu lezzetli baharat, Hint mutfağında önemli bir bileşendir. Ayrıca hem lezzet hem de sağlık açısından faydalar sağlar. Zerdeçaldaki ana bileşen olan kurkumin, kan şekerini yönetme ve insülin direncini tersine çevirme yeteneği güçlüdür. Prediyabetik iseniz, sadece 9 ay boyunca zerdeçal takviyesi tüketmek, diyabet geliştirme şansınızı önemli ölçüde azaltabilir.
Balık
Bu omega-3 açısından zengin sağlıklı et, diyabetle ilişkili komplikasyonları azaltabilir. Avrupa’da 2008 yılında yapılan bir çalışmada, diyabet teşhisi konan katılımcılar haftada iki porsiyondan az balık tüketmiştir. Çalışma ayrıca, diyabetik katılımcıların haftada en az iki porsiyon balık tükettiklerinde böbrekle ilgili hastalık geliştirme olasılıklarının daha düşük olduğunu buldu. Bu, balığı şeker hastaları için böbrek hastalığıyla savaşan bir araç yapar ve ayrıca haftada iki porsiyon balık yemeye yönelik federal tavsiyeleri destekler.
Kuşkonmaz
Bu düşük kalorili ve yüksek karbonhidratlı sebze, şeker hastaları için mükemmel bir atıştırmalıktır. Kuşkonmaz, diyabetle ilişkili eksiklikleri azaltan önemli bir oyuncu olan antioksidan glutatyon açısından özellikle yüksektir. Diyabetin yaygın bir sonucu olan glutatyon eksikliği, hücre hasarına ve bir dizi başka sağlık sorununa yol açabilir. Kuşkonmaz, bu antioksidanı gençleştirmeye yardımcı olabilir ve şeker hastalarına eğilimli oksidatif etkileri önler.
Tarçın
Bu tatlı ve tuzlu baharat, binlerce yıldır tıbbi özellikleriyle ünlüdür. Pek çok tıbbi özelliği arasında glikoz seviyelerini düşürme yeteneği vardır. Tarçın, karbonhidrat parçalanmasını yavaşlatarak ve insülini taklit ederek yemekten sonra kan dolaşımına giren glikoz miktarını düşürür. Tarçın ayrıca oruç tutarken kan şekeri seviyelerini de yönetir. 543 katılımcı üzerinde yapılan bir sağlık araştırması, tarçın tüketiminin açlık kan şekeri seviyelerinde önemli bir düşüş ile ilişkili olduğunu ortaya koydu. Bu, tarçını üçlü bir tehdit haline getirir ve hatta şeker hastalığına parasının karşılığını verebilir.
Yoğurt
Yoğurt; protein, kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi besin öğelerini içeren önemli bir besindir. Bağırsak sağlığı için faydalı, bağışıklık sistemini güçlendirici olan yoğurdun diyabette de etkili olduğu biliniyor. Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma; günde 1 kase yoğurt tüketmenin tip 2 diyabet riskini yüzde 18 azalttığını ortaya koyuyor. Diyabete karşı önleyici olduğu gibi diyabette mutlaka olması gereken bir besin olan yoğurt, sütten daha kolay sindirilir. Bu sayede, laktoz intoleransı olan bireyler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir. Bireyler ihtiyaçlarına göre; günde 1-2 kase yoğurt tüketebilir. Yoğurt ana öğünlerde tüketilebileceği gibi, ara öğünler için de doyurucu ve kan şekerini dengelemeye yardımcı bir seçenektir.
Yorumlar kapalı.