D vitamini eksikliği yaşıyorsanız dikkat! Vücutta bunlar oluyor

D vitamininin neden bu kadar önemli olduğunu, D vitamininin hangi hastalıklara iyi geldiğini ve D vitamini takviyeleri hakkında merak edilenleri Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak anlattı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

D vitamini özellikle Kovid-19 pandemisi sürecinde sıkça gündeme geldi. Eğer güneşten ve besinlerden yeterli düzeyde D vitamini alamıyorsanız vücut bir müddet sonra yoksunluk çekmeye başlıyor. Yetersiz D vitamini alımı da bir süre sonra sağlığınızla ilgili birtakım sorunlara yol açabiliyor.

Günümüzde pek çok kişinin yaşadığı D vitamini eksikliğini gidermek için başvurulan şeylerin başında ise takviyeler var. Ancak bu takviyelerin kontrollü kullanılması şart. D vitamininin neden bu kadar önemli olduğunu, D vitamininin hangi hastalıklara iyi geldiğini ve D vitamini takviyeleri hakkında merak edilenleri Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak anlattı.

Kemikleri güçlendirir

D vitamini, diyetle alınan kalsiyumun bağırsaklardan emilmesini sağlar ve kemik oluşumunda görevli olan osteoblastları (kemiği oluşturan hücreler) uyarır. Bu nedenle yeterli miktarda D vitamini alımı kemik sağlığı için şarttır. D vitamini yetersizliği sonucunda çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde ise osteomalazi (yumuşak kemik hastalığı) görülme riski artar.

Kansere karşı koruyucu etki gösterir

D vitamini hücre farklılaşması ve çoğalmasındaki etkinliğinden dolayı kanser hücrelerinin çoğalmasını azaltıp apoptozisini (kendilerini öldürmeleri) uyararak kanser gelişim riskini azaltır.

D vitamini eksikliği yaşıyorsanız dikkat! Vücutta bunlar oluyor

Diyabet gelişme riskini azaltır

D vitamini beta hücrelerini uyarıp insülin salınımını artırarak tip 1 diyabet gelişme riskini; dokuların insüline duyarlılığını artırarak da tip 2 diyabet gelişime riskini azaltıyor.

Bağışıklık sistemini destekler

Son zamanlarda yapılan çalışmalar, D vitamininin bağışıklık üzerindeki olumlu etkisini desteklemektedir. D vitamini; hücre, reseptör ve sinyalizasyon yolaklarını içeren birçok mekanizma ile bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu enfeksiyonlara karşı korur.

Kalp sağlığını korur

Renin anjiyotensin aldosteron sistemininin fazla çalışması hipertansiyona, kalp yetmezliğine ve kan damar duvarlarında kolesterolün yerleşimine neden olabilir. D vitamini bu sistemi baskılayarak kalp sağlığını koruyucu etki gösterir. Güneş ışığından yeterince yararlanamıyorsanız D vitamini eksikliği kaçınılmaz olabilir. D vitamininin en iyi kaynağı güneştir.

Yumurta sarısı, ton balığı ve somon gibi yağlı balıklar da D vitamini kaynağı olmasına rağmen güneş ışığından yeterli miktarda yararlanılamadığında D vitamini eksiklikleri görülür, bu durumda hekim kontrolünde takviye yapılması gerekir.

D vitamini eksikliği yaşıyorsanız dikkat! Vücutta bunlar oluyor

Bilinçsizce kullanılan D vitamini nelere yol açar?

Beslenme veya güneş ışınlarından fazla yararlanma ile vücutta D vitamini fazlalığı görülmez ancak takviye olarak bilinçsizce kullanılan D vitamini fazlalığı toksik etki yaratabilir. İştahsızlık, bulantı, kusma, kabızlık, baş dönmesi, kas zayıflığı, aşırı susama, aşırı idrara çıkma, kilo kaybı, sinirlilik ve kan basıncında artış gibi sağlık problemleri görülebilir. Bu nedenle takviye hekim kontrolünde yapılmalıdır.

Bu nedenle D vitamini takviyesi hekim kontrolünde kullanılmalı.

D vitamini eksikliği yaşıyorsanız dikkat! Vücutta bunlar oluyor

Yorumlar kapalı.